Ga naar de inhoud
Vaccinaties

Kim kreeg baarmoederhalskanker: 'Stel je mij echt de vraag of je moet vaccineren?'

Kim snapt mensen niet die niet willen vaccineren tegen HPV

"Dit wil je niet." Kim is er zo duidelijk over als maar kan. Ze kreeg baarmoederhalskanker en had er veel voor over gehad als ze zich had kunnen laten vaccineren om het te voorkomen. Ze snapt de mensen dan ook niet die ervoor kiezen om niet te vaccineren.

Toen Kim (nu 44) 12 was, bestond er nog geen vaccinatieprogramma tegen HPV, het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Net zoals voor alle vrouwen van haar leeftijd was de enige manier om er op tijd achter te komen, meedoen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker vanaf je 30ste. Het bekende uitstrijkje. Dat deed Kim braaf. 

In shock

Op haar 39ste maakte ze zich dan ook weinig zorgen toen ze voor de zekerheid naar de huisarts ging vanwege een paar tussentijdse bloedingen. Ze had toch een uitstrijkje laten maken toen het moest? Toch was het mis. Een maand later bleek ze uitgezaaide baarmoederhalskanker te hebben. "Ik was in shock", vertelt Kim. "Vooral de eerste paar dagen. De wereld verdwijnt even onder je voeten. Je weet niet waar je aan toe bent."

Het was vlak voor de 40ste verjaardag van Kim. "Ik weet nog dat ze vroegen wat ik voor mijn verjaardag wilde hebben. Ik kon alleen maar denken 'wie zegt dat ik daar over een paar maanden nog iets aan heb'." Gelukkig bleek al snel dat ze geopereerd kon worden. "En dan hoop je dat het daarna klaar is."

Niet meer de oude

Klaar was het helaas allesbehalve. Er volgden chemokuren en bestralingen en haar lymfeklieren moesten worden verwijderd. "De behandelingen waren zwaar. Die doorsta je. Dat moet je en doe je. En weer hoop je dat het daarna voorbij is. Even aansterken en je weer goed voelen." Maar Kim is niet meer de oude Kim. Ze ervaart nog dagelijks de gevolgen van de behandelingen van vijf jaar geleden. 

Miniatuurvoorbeeld

Kim samen met haar dochter. 

"Vermoeidheid, weinig energie, geheugenverlies, moeilijk op woorden komen, oorsuizen, sneller kans op infecties, maagproblemen, darmproblemen, blaasproblemen, onvruchtbaar. Ik ben niet meer wie ik was. Het was nodig, want de tumor is weg. Maar ik zit nog heel vaak tussen dankbaar zijn en gebrek aan acceptatie. Je moet dingen aanpassen en dingen anders doen. Soms is dat heel oké en soms is het gewoon balen." 

Ver-van-mijn-bedshow

De hele discussie over de vaccinatie begrijpt Kim niet zo goed. "Mensen die er aan twijfelen hebben geen idee wat het kan veroorzaken. Het is een ver-van-mijn-bedshow. Mensen worden bang gemaakt via internet. Ik heb er nooit naar geluisterd. Natuurlijk is het sterk spul, maar het is niet voor niks. Het moet je beschermen." 

ZIE OOK: Dit zijn slechte redenen om een HPV-vaccinatie te weigeren

Toen haar dochter (nu 16) de oproep kreeg voor de vaccinatie is er dan ook geen enkele twijfel geweest. "Een collega twijfelde wel en vroeg wat ik ging doen. Ik zei tegen haar: 'Je stelt me toch niet echt deze vraag?' Ik geloof dat ze er toch voor gekozen heeft om niet te vaccineren. Ik begrijp mensen niet die ervoor kiezen om niet in te enten. Wat ik heb meegemaakt, wil je niet meemaken."

Baarmoederhalskanker sneller ontdekken: dit verandert er

Een nieuwe onderzoeksmethode moet zorgen voor minder doden door baarmoederhalskanker. Verslaggever Britta Sanders legt het je uit.

Vragen? Stel ze live

Heb je vragen? Hans van Vliet van het RIVM beantwoordt vanavond op onze Facebookpagina al jullie vragen over de HPV-vaccinatie. De livestream begint rond 19.50 uur. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Verdere daling HPV-vaccinatie: minder dan de helft van de meisjes beschermd