Ga naar de inhoud
Gezondheid

Sportcoaches slaan alarm: 'Nederlandse kinderen wereldkampioen stilzitten'

Archieffoto Beeld © ANP

Net zoals het alfabet bij lezen en schrijven, moet er ook een soort inspectietoets komen voor het bewegen van kinderen. Dat vinden topsportcoaches die daarvoor een petitie zijn gestart. Want: "Als je fit bent, krijg je simpelweg meer voor elkaar", zegt bondscoach Sarina Wiegman.

De coaches, onder wie voetbalbondscoach Ronald Koeman, Sarina Wiegman van de Oranje Leeuwinnen, Alison Annan van de hockeydames en Jac Orie van de schaatsers, maken zich grote zorgen. Ze signaleren dat kinderen steeds minder bewegen op de basisschool en willen dat de politiek serieuze stappen zet om die ontwikkeling te stoppen. "Welke trainer je ook spreekt, iedereen heeft het over een gebrek aan motorische ontwikkeling bij kinderen", staat in hun brandbrief aan de politiek gesteund door vrijwel alle sportbonden. 

Serieus probleem

Coach Sarina Wiegman van de Oranjeleeuwinnen zegt: "​Het is algemeen bekend dat we vinden dat kinderen veel te veel zitten en dat er steeds meer kinderen met overgewicht komen. Steeds meer kinderen ontwikkelen motorisch niet de vaardigheden die ze zouden moeten ontwikkelen."

​De coaches noemen bewegingsarmoede onder kinderen een serieus en groot probleem. Dat willen ze dan ook stoppen. "Bewegen helpt bij je motorische ontwikkeling en tegelijkertijd om betere resultaten op school of in je werk te behalen. Als je fit bent, krijg je simpelweg meer voor elkaar."

Dit willen de coaches

  • Meer buitenspelen en een schoolomgeving die uitnodigt tot bewegen (bewegend leren)
  • Introductie van een inspectietoets voor bewegen: het fysieke alfabet
  • Minimaal 2 uur per week gymles door een bevoegde leraar
  • Minimaal 2 sporten beoefenen en leren genieten van sport en omgaan met winst en verlies tijdens de basisschoolleeftijd
  • Beter geschoolde trainers en vrijwilligers bij de duizenden sportverenigingen

Politiek aan zet

Dinsdag bieden de coaches hun petitie aan in Den Haag. Op de SP kunnen ze alvast rekenen. Die partij heeft een initiatiefwet ingediend voor meer bewegingsonderwijs op de basisschool. In de wet staat dat alle basisschoolkinderen verplicht 3 uur gymles moeten hebben, die gegeven wordt door een vakdocent. 

Of daar een meerderheid voor is, is nog niet duidelijk. Wel is de VVD ook al jaren bezig om gediplomeerde vakleerkrachten voor de gymlessen op de basisschool te krijgen. 

Kinderen bewegen ook minder goed dan vroeger:

Een bal vangen, balanceren of voetballen. De kinderen van tien jaar geleden konden dat veel beter dan de kinderen van nu.

Meer op rtlnieuws.nl:
Bijna de helft van de kinderen beweegt niet genoeg

Bron: RTL Nieuws