Ga naar de inhoud
baarmoederhalskanker

Verdere daling HPV-vaccinatie: minder dan de helft van de meisjes beschermd

Archieffoto Beeld © ANP

Het aantal kinderen in Nederland dat wordt gevaccineerd is verder gedaald. De daling is het grootst bij de vaccinatie tegen HPV, het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Het RIVM maakt zich zorgen.

​Vorig jaar is maar 45 procent van de meisjes gevaccineerd tegen HPV, staat in het jaarverslag van het rijksvaccinatieprogramma. Sinds 2009 krijgen meisjes van 12/13 jaar oud een oproep om zich te laten vaccineren tegen HPV. De opkomst lag in de beginjaren rond de 60 procent, maar is de afgelopen jaren met 15 procent gedaald.

Negatieve verhalen

Daardoor kunnen naar schatting zo'n zestig gevallen van baarmoederhalskanker per jaar minder worden voorkomen. Hoewel ook in andere landen een daling te zien is bij de vaccinatie tegen HPV, noemt het RIVM de grote daling opmerkelijk. 

ZIE OOK: Dit zijn slechte redenen om een HPV-vaccinatie te weigeren

Dat minder ouders hun dochters laten inenten tegen HPV komt vooral door twijfels over het vaccin. Er gaan nogal wat negatieve verhalen rond. Dat bleek ook toen we op onze Facebookpagina daar een vraag over stelden. Zo zou het vaccin niet goed werken en zouden er fikse bijwerkingen zijn. Hoewel alle onderzoeken geen reden tot twijfel geven, lukt het de RIVM niet om de negatieve verhalen de kop in te drukken. 

Dit is HPV:

  • HPV is de afkorting voor Humaan Papillomavirus. Dat virus is de veroorzaker van baarmoederhalskanker.
  • HPV is seksueel overdraagbaar en zeer besmettelijk. Zelfs het gebruik van condooms geeft geen garantie dat je het niet krijgt. 
  • 80 tot 90 procent van de mensen raakt op enig moment in het leven besmet met het virus, zowel mannen als vrouwen. Bijna altijd ruimt het afweersysteem van lichaam het virus zelf op.
  • Als dat niet lukt kan het virus bij vrouwen baarmoederhalskanker veroorzaken. Elk jaar overlijden ongeveer 200 vrouwen aan baarmoederhalskanker, veroorzaakt door HPV.
  • Daarnaast kan HPV ook andere soorten van kanker veroorzaken, zowel bij vrouwen als bij mannen. Het gaat dan onder meer om anuskanker, peniskanker, vaginakanker en keelkanker.

Groepsbescherming

Bij alle andere vaccinaties ligt de vaccinatiegraad in Nederland ondanks een kleine daling nog boven de 90 procent. Als veel mensen zijn ingeënt tegen een infectieziekte, komt die ziekte minder vaak voor. Dat heet groepsbescherming. Ook kwetsbare mensen en mensen die niet zijn ingeënt, lopen dan minder risico de ziekte te krijgen. Ze worden als het ware beschermd door de ingeënte groep. 

De groepsbescherming tegen HPV is met een vaccinactiegraad van 45 procent heel laag. In een onderzoek geven veel ouders aan dat het zou helpen als de voorlichting over de HPV-vaccinatie beter zou worden en als er meer onderzoek naar wordt gedaan. De Gezondheidsraad komt begin volgend jaar met een nieuw advies. 

Ook jongens? 

Mogelijk bepaalt de Gezondheidsraad voortaan ook jongens te vaccineren. Voordeel is dat jongens dan zelf geen vormen van kanker kunnen krijgen die door HPV veroorzaakt worden, maar vooral ook dat ze het virus niet kunnen verspreiden. In landen als de Verenigde Staten, Canada, Oostenrijk en Australië worden jongens al ingeënt.

Viroloog Ab Osterhaus is voor het inenten van jongens: "Als de vaccinatiegraad bij de meisjes onder de 50 procent zakt is dat echt een schande. Als alle meisjes ingeënt zijn, kun je heel veel gevallen van baarmoederhalskanker voorkomen. Bij jongens kun je met vaccinatie andere vormen van kanker voorkomen. Maar door jongens in te enten, bescherm je indirect ook de meiden weer."

Baarmoederhalskanker sneller ontdekken: dit verandert er

Een nieuwe onderzoeksmethode moet zorgen voor minder doden door baarmoederhalskanker. Verslaggever Britta Sanders legt het je uit.

Vragen? Stel ze live

Heb je vragen? Hans van Vliet van het RIVM beantwoordt vanavond op onze Facebookpagina al jullie vragen over de HPV-vaccinatie. De livestream begint rond 19.50 uur. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Kim kreeg baarmoederhalskanker: 'Stel je mij echt de vraag of je moet vaccineren?'