Gezondheid

Europa verandert oude meetmethode sigaretten niet

13 juni 2018 18:30 Aangepast: 13 juni 2018 20:47
Archieffoto. Beeld © ANP

Europese lidstaten voelen weinig voor het aanpassen van de meetmethode waarmee de hoeveelheid teer, nicotine en koolmonoxide wordt gemeten in sigaretten. Het RIVM publiceerde gisteren nog een onderzoek waaruit bleek dat sigaretten veel schadelijker zijn voor de gezondheid dan eerder gedacht.

Uit het onderzoek bleek dat de zogeheten ISO-methode, de meetwijze die tot nu toe wordt gebruikt, leidt tot een onderschatting van de hoeveelheden schadelijke stoffen die een roker binnenkrijgt. Deze methode is momenteel aan tabaksfabrikanten voorgeschreven door de Europese Unie.

ZIE OOK: Onderzoek RIVM 'toont aan dat sjoemelsigaret echt bestaat'

Volgens Anca Paduraru, woordvoerster namens Eurocommissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid), wisten de lidstaten vorige week al van het Nederlandse onderzoek, maar bestond er beperkte interesse omdat er 'geen nieuwe feiten naar boven zijn gekomen'. "De nieuwe onderzoeksmethode is bij ons bekend en verschilt van de huidige, maar het is géén betere methode. Er is nu geen gouden standaard en dus voelen veel Europese landen er niets voor om in de nabije toekomst iets te veranderen."

Machines

Paduraru zegt dat beide methodes gebruikmaken van machines die niet precies de manier waarop een mens inhaleert kunnen nadoen. "De meetmethode veranderen zal weinig zin hebben." 

Europa zet eerder in op het verminderen van roken door voorlichting.  Eurocommissaris Andriukaitis hield hier onlangs op Wereld Niet Roken Dag een pleidooi voor. Hij vertelde dat hij geliefden had verloren aan de gevolgen van het roken van tabak en legde de nadruk op enkele stappen die de EU had genomen om roken te ontmoedigen, waaronder het verbieden van menthol sigaretten vanaf mei 2020.

Schokkend: dit doet roken met je lichaam

Het verschil is enorm: longen van zowel een roker als niet-roker.

De plank misslaan

Vanuit de tabaksindustrie klinkt kritiek op het onderzoek van de RIVM. Jan Hein Sträter, directeur van de vereniging van sigaretten- en tabaksfabrikanten VSK, vindt dat het instituut 'de plank volledig misslaat'. Volgens sigarettenfabrikant JTI is de vergelijking die het RIVM maakt niet eerlijk. "Dit is te vergelijken met het uitvoeren van een meting in inches en dan verbaasd te zijn dat dit een andere uitkomst geeft dan in centimeters." 

Meer op rtlnieuws.nl:

`