Gezondheid

Word jij chagrijnig als je honger hebt? 'Tijd om naar je lichaam te luisteren'

13 juni 2018 15:08 Aangepast: 13 juni 2018 17:01
Een patatje tussen het shoppen door voorkomt dat je 'hangry' wordt. Beeld © ANP

Ben jij zo iemand die als hij honger heeft bij het minste of geringste in woede uitbarst? Amerikaanse onderzoekers hebben uitgezocht hoe dat komt. Wat blijkt? Het heeft niet alleen met een lage suikerspiegel te maken.

Lange tijd werd namelijk aangenomen dat dit de reden was voor woede-uitbarstingen onder hongerige mensen. Maar de onderzoekers aan de Amerikaanse North Carolina University ontdekten dat er meer aan de hand is. Zo speelt ook stress een rol: honger wordt gelinkt aan cortisol en dat stresshormoon zorgt ervoor dat we snel geïrriteerd raken.

Daarnaast maakt de context en hoe zelfbewust je bent uit of je vanwege een knorrende maag snel woedend reageert, zeggen de onderzoekers. "Je hangry (een samentrekking van hungry en angry) voelen, gebeurt als we het onplezierige gevoel van honger interpreteren als een vervelend gevoel tegenover anderen of de situatie waarin je je bevindt", zegt een van de onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift van de American Psychological Association.

Chinees pictogram

De onderzoekers zetten twee proeven op. In de eerste kregen mensen afbeeldingen te zien die een positieve, negatieve of neutrale emotie opriepen. Daarna kregen ze een Chinees pictogram te zien en moesten ze het gevoel beschrijven dat de beeltenis opriep. Mensen die honger hadden en eerst een negatieve afbeelding hadden gezien, reageerden ook negatiever op de tweede afbeelding.

Slaaptekort maakt hongerig:

Mensen die maar 4 uur per dag slapen, eten gemiddeld 300 calorieën per dag meer. 

In de tweede test moesten 200 studenten die lange tijd niets hadden gegeten een lange oefening op de computer maken. 200 studenten die wel gegeten hadden, deden dezelfde test. Vlak voor het einde crashte de computer en gaf de docent de leerlingen de schuld. De hongerige studenten vonden de leerkracht in een vragenlijst achteraf vaker een vreselijk mens dan de mensen die een gevulde maag hadden.

Relatie lichaam en geest

Volgens de onderzoekers zijn mensen die zich ervan bewust zijn dat de honger een vervelend gevoel oproept, minder geneigd boos te reageren. "Het helpt daarom om in zo'n geval een stap achteruit te doen en je bewust te zijn van je hongergevoel", legt een van de onderzoekers uit.

Het doel van het onderzoek is de relatie tussen lichaam en geest aan te geven. "Onze lichamen spelen een belangrijke rol in ons gedrag, perceptie en hoe we bepaalde momenten ervaren", aldus een onderzoeker. "Dat betekent dat het belangrijk is goed voor je lichaam te zorgen, je bewust te zijn van de signalen die je lichaam afgeeft en ze niet te negeren."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore