Gezondheid

Word jij altijd lekgeprikt door muggen? Dit is waarom

13 juni 2018 12:04 Aangepast: 13 juni 2018 17:32
De een krijgt sneller een muggenbult dan de ander. Beeld © Getty

Door het warme weer en de vele neerslag zijn er veel muggen op komst, waarschuwt Nature Today. Slecht nieuws dus voor mensen die veel last van muggenbulten hebben. Maar hoe komt het eigenlijk dat de een veel wordt gebeten, terwijl de ander nergens last van heeft? Muggenonderzoeker Bart Knols legt het uit.

Zoet bloed, een dunne huid of een warme lichaamstemperatuur. Over waarom de een aantrekkelijker is voor muggen dan anderen bestaan veel fabels. En dan zit er ook nog een addertje onder het gras, waarschuwt Knols. "De meesten bepalen aan de hand van de bulten die ze hebben of ze zijn gebeten of niet. Alleen reageert het ene immuunsysteem heftiger op de lichaamsvreemde eiwitten in het speeksel van muggen dan het andere. Sommigen worden dus wel gebeten, maar krijgen geen bulten."

Of een mug je een geschikte kandidaat vindt om te bijten, heeft alles te maken met je geurprofiel, zegt Knols, auteur van het boek Mug. "Muggen vinden ons op basis van onze geur. Het geurprofiel wordt bepaald door de aanwezigheid van bacteriën op de huid. Die breken de stofjes af die je uitstoot via de poriën. Iedereen heeft doorgaans dezelfde soorten bacteriën op de huid, maar de dichtheid hiervan varieert."

Geurprofiel

De samenstelling van vluchtige stoffen, bepaalt uiteindelijk ons geurprofiel, zegt Knols. "Iedereen produceert stofjes die muggen afstoten, maar iedereen maakt ook stoffen die muggen juist aantrekkelijk vinden. Het is de verhouding daartussen die bepaalt of je veel wordt gebeten of niet."

Maar dat het komt doordat de een meer stinkt dan de ander is een fabel, benadrukt de onderzoeker. Gaan douchen en schrobben heeft dan ook geen zin. "De bacteriën die je wegschrobt, herstellen zich bovendien heel snel weer op de huid."

De feiten over muggen:

Wat werkt er wel en niet om muggen weg te houden?

Evolutionair voordeel

Ook is er geen verband aangetoond tussen het aantal muggenbulten en de dikte van de huid, de bloedgroep, de lichaamstemperatuur, luchtvochtigheid of de hoeveelheid suikers in het bloed, zegt Knols. "Wel weten we dat zwangere vrouwen iets aantrekkelijker zijn voor Afrikaanse malariamuggen. Dat komt doordat zij een hogere fysiologische activiteit hebben: de organen zijn harder aan het werk. Zo pompt het hart bijvoorbeeld sneller en ademen ze meer kooldioxide uit."

Het vreemde is dat er geen enkel evolutionair voordeel is voor muggen om de een wel te bijten en de ander niet. "Je zou verwachten dat muggen door het bijten van een voor hen aantrekkelijk persoon meer eitjes produceren, maar dat is niet zo."

Vitamine B

Hoe het ook zij, we moeten accepteren dat muggen zo hun voorkeuren hebben. En helaas is daar, voor zover we weten, helemaal niets aan te doen. "Wat je eet bepaalt je lichaamsgeur, maar we weten niet welke smaken muggen onaantrekkelijk vinden. Volgens sommigen moet je vitamine B-preparaten innemen om muggen te verjagen, maar een verband daartussen is nooit aangetoond."

Meer op rtlnieuws.nl:

 

`