Gezondheid

Bekijk hier hoe schadelijk jouw sigarettenmerk is

13 juni 2018 09:53 Aangepast: 13 juni 2018 21:17
Archiefbeeld.

Rokers krijgen veel meer teer, nicotine en koolmonoxide binnen dan tot nu toe werd aangenomen.

Dat komt omdat in de officiële test de ISO-methode wordt gebruikt: deze methode houdt geen rekening met gaatjes in sigaretten. Die gaatjes verlagen het gehalte teer en nicotine dat gemeten wordt tijdens de test. 

Maar als je rookt zitten je vingers of de lippen op die gaatjes, en dus liet het RIVM de sigaretten op een alternatieve manier testen. De resultaten van deze 'eerlijke' methode - de Canadian Intense-methode (CI) - zie je hieronder. Sigaretten van het merk Belinda Super Kings scoren het slechtst op teer en nicotine.

Let op: de tabellen hieronder zijn doorzoekbaar. Ook kun je sorteren op de meest schadelijke sigaretten door te klikken op de verschillende rijen: teer, nicotine en koolstofmonoxide (CO).

Hoeveel keer schadelijker?

Voor de meeste sigaretten geldt dat ze ongeveer drie keer meer schadelijke stoffen bevatten dan op de verpakking staat vermeld. Hieronder kun je per sigarettenmerk zien wat de verschillen zijn tussen de twee tests.

Bijvoorbeeld: de Marlboro Red scoort 2,5 op nicotine. Dat betekent dat dit sigarettenmerk 2,5 keer schadelijker is dan de officiële test laat zien.

Meten 'zonder gesjoemel'

Het RIVM-onderzoek is uitgevoerd in opdracht van staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid. Hij is geschrokken van de uitkomst van het onderzoek en laat in Europees verband nagaan of sigaretten voortaan 'zonder gesjoemel' kunnen worden gemeten.

Moderne sigaretten: verslavender én giftiger dan je denkt

Denk jij dat je door roken pure tabak en wat verbrand vloeipapier binnenkrijgt? Mis. Sigaretten bevatten een waslijst aan schadelijke stoffen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore