Gezondheid

Onderzoek RIVM 'toont aan dat sjoemelsigaret echt bestaat'

12 juni 2018 23:53 Aangepast: 13 juni 2018 19:08
(Archieffoto) Beeld © ANP

Dat sigaretten veel schadelijker zijn dan op de pakjes staat, is voor KWF Kankerbestrijding geen verrassing. "Tabaksfabrikanten beduvelen de boel", zegt een woordvoerder. "Het is wéér een bewijs dat de sjoemelsigaret echt bestaat."

En Bénédicte Ficq, de advocaat die een rechtszaak aanspande tegen de tabaksindustrie, laat weten: "Iedere roker mag zich extreem genaaid voelen door de fabrikanten."

ZIE OOK: Sigaretten veel schadelijker dan fabrikant aangeeft

Verwijzend naar de uitkomsten van het onderzoek dat het RIVM deed in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, zegt Ficq: "In sommige pakjes is de hoeveelheid van bepaalde schadelijke stoffen 27 keer zo hoog als op de verpakking staat. Dan denk je één pakje te roken, maar rook je er eigenlijk 27. Dit zou meteen verboden moeten worden."

In sigarettenrook mag wettelijk maximaal 10 milligram teer zitten, maar de hoogste uitschieter (Belinda Super Kings) bevat 36,3 milligram. Bij Marlboro Prime is het verschil het grootst tussen de cijfers die de fabrikant opgeeft en de waarden die het RIVM heeft gemeten. 'Officieel' zit in de rook daarvan slechts 1 mg teer en 0,1 mg nicotine, maar het RIVM kwam uit op waarden van respectievelijk 26,1 en 1,7 milligram.

'Niet overlaten aan Europa'

Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) zegt in Europees verband te werken aan een nieuwe methode om de schadelijke stoffen in sigaretten te meten. Maar advocaat Ficq vindt dat de Nederlandse overheid zelf in actie moet komen. "Het is schandalig dat het kabinet de aanpak overlaat aan Europa. Het betekent dat willens en wetens genegeerd wordt dat de gezondheid van de eigen burgers in gevaar wordt gebracht."

Het RIVM schrijft in zijn onderzoeksverslag dat de commissie die de huidige meetmethode heeft opgesteld, 'in grote mate wordt beïnvloed door de tabaksindustrie'.

'Vergelijking tussen merken'

Een woordvoerder van sigarettenfabrikant Philip Morris stelt in een reactie dat dit soort testen 'niet is bedoeld om individuele blootstelling te meten, maar om een vergelijking te maken tussen sigarettenmerken'. Als een andere meetmethode verplicht wordt, zouden volgens hem ook de maximaal toegestane waarden aangepast moeten worden.

Jan Hein Sträter, directeur van de vereniging van sigaretten- en tabaksfabrikanten VSK, vindt dat het RIVM in zijn onderzoek 'de plank volledig misslaat'. Twee testmethoden naast elkaar leggen is appels met peren vergelijken, vindt hij.

Sträter: "Onafhankelijk van de gebruikte testmethode hangt de hoeveelheid rook die een individuele roker naar binnen krijgt af van de manier waarop hij of zij rookt – iets wat de industrie al jarenlang stelt. Onze boodschap aan rokers is duidelijk: er bestaat geen veilige sigaret, en volwassenen die ervoor kiezen te roken, moeten zich bewust zijn van de risico's."

Moderne sigaretten: verslavender én giftiger dan je denkt

Denk jij dat je door roken pure tabak en wat verbrand vloeipapier binnenkrijgt? Mis. Sigaretten bevatten een waslijst aan schadelijke stoffen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van