Gezondheid

Defensie biedt excuses aan voor verzwijgen gevaren chroom-6

04 juni 2018 12:35 Aangepast: 04 juni 2018 13:21
Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie bij de presentatie van het rapport. Beeld © ANP

Defensie heeft werknemers jarenlang verzuimd te vertellen dat chroom-6, de stof waarmee ze werkten, levensgevaarlijk kan zijn. De aandacht voor hun veiligheid kwam te laat en schoot tekort. "We hebben fouten gemaakt", zegt staatssecretaris Barbara Visser van Defensie nu. "Daarvoor bied ik alle medewerkers excuses aan."

Het Rijksinsituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) presenteerde zojuist een 1200 pagina's tellend rapport waarin defensie aansprakelijk wordt gesteld voor de gevolgen die het werken met de stof heeft gehad op de gezondheid van werknemers.

Details uit het onderzoek waren vrijdag al naar buiten gekomen. Defensie voldeed niet aan de voorschriften op het gebied van gezondheid en veiligheid. De locaties waar met de stof werd gewerkt, voldeden niet aan de regels. Het RIVM onderzocht het gebruik van chroom-6 in vijf inmiddels gesloten NAVO-werkplaatsen waar Amerikaans materieel werd onderhouden.

Financiële regeling

Staatssecretaris Visser wijst op de financiële regeling waarmee Defensie de gemaakte fouten nu erkent. "Maar geld kan de geleden schade nooit goedmaken." Defensie zal de aanbevelingen van de onderzoekscommissie nakomen.

Het gaat dan niet alleen om de regeling voor een schadevergoeding, maar ook om de nazorg voor ex-medewerkers. Ook moet Defensie werk maken van een beter veiligheidsbeleid en meer onderzoek verrichten naar andere locaties waar met chroom-6 werd gewerkt.

Wat is chroom-6?

Chroom-6 is een stof die onder andere in verf verwerkt zit. In vaste vorm is het geen gevaar voor de gezondheid, maar als er stofdeeltjes vrijkomen, kan een kleine hoeveelheid daarvan al kanker veroorzaken. Chroom-6 kan in het lichaam komen door inademen, door inslikken en door blootstelling van de stof aan de huid.

Verf met daarin chroom-6 is onder meer gebruikt voor vliegtuigen en tanks van de Amerikaanse strijdkrachten. Dat materieel werd in vijf voormalige opslagplaatsen van Defensie in Nederland onderhouden: in Brunssum, Coevorden, Eygelshoven, Ter Apel en Vriezenveen. Bij het schuren van het materieel tijdens onderhoudswerkzaamheden kwam het stof vrij. 

Doodziek door verf: 'De arrogantie zit me dwars'

In 2014 vertelde Gerard Leushuis aan RTL Nieuws hoe graag hij wilde dat defensie betrokkenheid bij ziekte door chroom-6 zou erkennen.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore