Ga naar de inhoud
Gezondheid

Minder dan 5 uur slaap? Dat is serieus slecht voor je gezondheid

Acht uur slaap per nacht haalt lang niet iedereen, maar wist je ook dat er serieuze gezondheidsproblemen op de loer liggen bij vijf uur of minder? Dat kan zelfs leiden tot een vroegtijdige dood, tenzij de verloren uurtjes later worden ingehaald.

Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek onder 38.000 volwassenen blijkt dat volwassenen die dagelijks vijf uur of minder slapen een grotere kans lopen op een vroegtijdige dood dan mensen die iedere nacht minstens zes à zeven uur slapen. Wat er zo schadelijk is aan korte nachten, maakt het onderzoek niet duidelijk. 

Er is gelukkig wel een mogelijkheid om de verloren uurtjes later weer in te halen. Er zit namelijk geen verschil in gezondheid tussen mensen die 's weekends bijslapen en mensen die elke nacht minstens zes à zeven uur slapen.

ZIE OOK: Nederlanders grootste slaapkoppen ter wereld – en nog slapen we niet genoeg

Uit het onderzoek blijkt verder nog dat het oorzakelijk verband tussen slaap en een vroegtijdige dood verdwijnt na 65-jarige leeftijd. Mogelijk komt dat doordat senioren een meer constante nachtrust hebben en mogelijk langer slapen, zegt een onderzoeker tegen de Britse krant The Guardian.

De onderzochte data is afkomstig van 38.000 inwoners van Zweden en werd verzameld over een periode van dertien jaar. De bevindingen zijn gepubliceerd in het medische tijdschrift Journal of Sleep Research.

Dit doet je lichaam als je slaapt:

Een goede nachtrust is van vitaal belang. Uit onderzoek blijkt dat er vier dingen belangrijk zijn voor goed slapen. Maar wat gebeurt er eigenlijk als we slapen?

Nederlanders slapen ruim 8 uur

Uit onderzoek van de Universiteit van Michigan bleek in 2016 dat Nederlanders het meeste slapen van alle nationaliteiten. Gemiddeld wel 8 uur en 12 minuten per nacht. Al geloofde slaapdeskundige Gerard Kerkhof daar helemaal niets van. Hij gaf tien tips voor een betere nachtrust.

De tien geboden van de slaapexpert voor een betere nachtrust:

  1. Eer uw slaap. "Reserveer er tijd voor, verwaarloos het niet."
  2. Alleen nachtslaap biedt herstel. "Veel pubers denken dat ze een nacht kunnen doorhalen en overdag kunnen bijslapen. Maar dagslaap heeft een totaal andere kwaliteit dan nachtslaap." 
  3. Gij zult in grote regelmaat en op vaste tijden slapen en waken.
  4. Het is goed om het moment van naar bed gaan voor te bereiden. "Als je vlak voordat je gaat slapen nog heel druk bent, dan gaat het je niet lukken. Een uur, anderhalf uur voordat je naar bed gaat moet je gewoon relaxen."
  5. Piekeren doe je maar eerder. "Vooral vrouwen hebben er een handje van om 's nachts wakker te liggen door gepieker. Doe dat drie uur voordat je naar bed gaat. Schrijf de dingen op die je bezighouden en wat je daar de volgende dag aan gaat doen. 's Nachts denk je toch niet afgewogen na, dus het heeft helemaal geen zin om er dan mee bezig te zijn."
  6. Richt je slaapkamer comfortabel in, maar niet al te uitbundig. "Geen grote audio-installatie, televisie en al die ongein. Je moet de kamer associëren met slapen, niet met leuke dingen doen. Dus weg met die televisie, die is veel te verleidelijk."
  7. Drink 's avonds niet te veel alcohol en cafeïne en eet niet te veel. "Veel mensen worden dikker omdat ze 's avonds eten. Je lichaam heeft het dan helemaal niet nodig en je slaapt er slechter van."
  8. Vermijd 's avonds te felle verlichting. "Zet je mobiele telefoon uit."
  9. Respecteer de klok, maar houd hem 's nachts uit zicht. "Het is heel frustrerend als je 's nachts wakker wordt en ziet dat de wekker over twee uur gaat. Dan slaap je ook slechter."
  10. Stel jezelf 's morgens juist wel aan licht bloot. "Trek zo gauw mogelijk de gordijnen open, dat is goed voor je slaap-waakritme."