Gezondheid

Laura doet oproep voor vriend met leukemie: 'Doneer stamcellen. Hij is mijn hele wereld'

19 mei 2018 16:19 Aangepast: 19 mei 2018 18:03
Pim, de geliefde van Laura. Beeld © Privéfoto

Laura van der Weide en haar Pim wilden net aan kinderen beginnen, toen een agressieve vorm van leukemie roet in het eten gooide. Laura's emotionele Facebookoproep om stamcellen te doneren is al bijna 25.000 keer gedeeld.

"Een aantal weken geleden hebben we te horen gekregen dat mijn lieve vriend, mijn reismaatje, mijn rustige helft, een agressieve vorm van Leukemie heeft", schrijft Laura op Facebook. "Verder heeft Pim twee afwijkingen die ervoor zorgen dat hij in een slecht risicoprofiel is geplaatst en een zeer slechte prognose heeft."

Op dit moment ligt Pim in quarantaine in het Erasmus MC in Rotterdam, vervolgt een geëmotioneerde Laura. "Pim zal en heeft een chemokuur gekregen van 24 uur en dat een week lang", schrijft ze. "Dit zal meerdere keren gebeuren. Al zijn bloedcellen in zijn lichaam zijn gedood omdat in zijn bloed de slechte leukemiecellen zitten. Zijn afweersysteem is dus ook zeer laag. Pim zal uiteindelijk nieuwe bloedcellen krijgen van een donor. Deze cellen zullen hopelijk zijn laatste, resterende leukemiecellen aanvallen en doden."

Zo werkt een stamceltransplantatie

Door leukemie zitten er kwaadaardige cellen in het bloed. Die worden aangemaakt door stamcellen. Jaap Dijkman, directeur van stamcelorganisatie Matchis: "Als je alle zieke stamcellen vervangt door stamcellen van een donor, kun je weer gezonde witte bloedcellen aanmaken."

"Maar die nieuwe stamcellen moeten heel erg lijken op de stamcellen van de patiënt zelf, anders stoot het lichaam de cellen weer af of vallen de nieuwe cellen gezonde cellen van de patiënt aan. Normaal gesproken is de kans 1 op 50.000 dat cellen van een donor goed genoeg op die van een patiënt lijken."

Meld je aan als donor

Maar daarvoor moet de donor wel een match zijn met de cellen van Pim, omdat de donor anders ook de rest van zijn lichaam zullen aanvallen. "Om tot de beste match te komen, hebben we meerdere mensen nodig die zich willen aanmelden als donor", schrijft Laura. "De kans dat je wordt opgeroepen is zeer klein, maar het kan wel een leven redden. Misschien niet die van Pim, maar er zijn nog genoeg anderen die ook een wonder kunnen gebruiken."

Daarom hoopt Laura dat veel mensen zich zullen aanmelden om donor te worden. "Pim wordt 23 juni 30 jaar", schrijft ze. "Hij zal dan nog steeds in quarantaine in het ziekenhuis liggen en niet veel cadeautjes kunnen ontvangen omdat hij weinig bezoek mag ontvangen. Toch hoop ik dat wij hem iets met zijn allen kunnen geven; een kans op een geschikte match en daardoor nog een kans op leven."

Kinderwens

In mei wilden Laura en Pim eigenlijk aan hun kinderwens beginnen, in plaats daarvan begon vanaf 1 mei Pims behandeling tegen leukemie. "Alstublieft, help ons!", besluit Laura haar oproep. "Misschien ben jij wel degene die mijn vriend kan en mag redden. Voor mij is hij mijn hele wereld."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore