Gezondheid

'Kleine zwembaden in de knel door strengere tests'

19 mei 2018 08:17 Aangepast: 19 mei 2018 08:48
Zwemles in een zwembad in Haarlem (archieffoto). Beeld © ANP

Doordat de eisen voor zwemwater worden verscherpt, moeten zwembaden straks meer en duurdere tests uitvoeren. Door de extra kosten die dat met zich meebrengt, kunnen vooral kleine zwembaden in de knel komen.

Het kabinet koerst af op strengere kwaliteitseisen voor zwemwater, schrijft het AD. De regels stammen uit 1984 en zijn niet voldoende om de gezondheid van de zwemmers te beschermen, vindt het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Poepbacterie

Zwemwater hoeft nu nog niet standaard te worden gecontroleerd op de aanwezigheid van ziekteverwekkers. Het gaat daarbij onder meer om de poepbacterie, waar zwemmers oorontsteking of diarree aan over kunnen houden.

Om de kwaliteit van het water te kunnen controleren, zijn extra tests nodig die per zwembad tot wel 16.000 euro kunnen kosten. Exploitanten moeten het laboratoriumonderzoek zelf betalen.

Kosten onoverkomelijk

Vooral voor kleine zwembaden, zoals bij campings, bungalowparken en sportscholen, kunnen die extra kosten onoverkomelijk zijn. Henk Meijer van Sportfondsen Nederland, exploitant van 80 grote zwembaden, waarschuwt in het AD dat ze hierdoor in de problemen kunnen komen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Liters urine in onze zwembaden: rode ogen, maar niet gevaarlijk

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore