Gezondheid

Nienke maakt therapeutische 'speeltjes' voor vrouwen met seksproblemen

17 mei 2018 21:51 Aangepast: 18 mei 2018 05:27
Nienke Helder maakt 'therapeutische objecten' voor vrouwen met seksuele problemen. Beeld © Boudewijn Bollmann

Voor mannen met seksuele problemen is een oplossing vaak snel te vinden. Voor vrouwen is dat moeilijker. Dat moet anders, dacht Nienke Helder. Zij zette haar Sexual Healing-lijn op, met 'therapeutische objecten' voor vrouwen die seksuele problemen hebben: "Ik ben overweldigd door de positieve reacties."

Zelf had Nienke (26) lang last van vaginisme. Dat is een aandoening waardoor je niets in je vagina kunt inbrengen: "Mensen zeiden in het proces heel vaak tegen me dat het tussen mijn oren zat. Dat vond ik heel vervelend, maar uiteindelijk dacht ik: ''hé, dat klopt.' Mijn brein stuurde mijn lichaam aan om dingen die pijn doen te blokkeren."

Anders

Nienke was bij talloze dokters geweest, maar kwam uiteindelijk door haar vriend van het probleem af. Dat bevestigde dat het probleem psychologisch was, terwijl dokters het vooral als lichamelijk probleem behandelen. Ze besloot het daarom anders te doen toen ze haar afstudeerproject voor de Design Academy in Eindhoven moest maken.

"Dat ik zelf die problemen had gehad, was de perfecte motivatie om dit probleem aan te pakken. En wat heel praktisch was, was dat ik al de juiste medische contacten had door mijn behandelingen. Die contacten leggen is normaal het moeilijkst, maar ik kende al veel specialisten op dit gebied.", zegt Nienke.

Vulva

In Nienkes collectie zitten bijvoorbeeld een steen die aan de hand van je ademhaling licht geeft als je gespannen bent en een spiegeltje waarmee je je vulva kunt bekijken. "Onderzoek toont aan dat het goed is voor je lichaamsbeeld als vrouw als je weleens naar je vulva kijkt. Sommige vrouwen willen hun lichaam alleen niet zien. Doordat het spiegeltje licht geeft en een speciale vorm heeft, wordt het dan toch mogelijk om je vulva te bekijken."


Miniatuurvoorbeeld
Met deze spiegel kun je je vulva bekijken. Foto: Nicole Marnati

Door het ontwikkelen van haar collectie merkt Nienke hoe groot het probleem is: "Ik heb daardoor ook steeds minder het gevoel dat dit een persoonlijk project is. Als ik op exposities sta, komen er soms vrouwen naar mij toe die me heel emotioneel hun verhaal vertellen. Terwijl ze er nooit met iemand anders over gepraat hebben."

Dat wordt onderstreept door Andrea Bijen. Zij is maker van de website levenmetvaginisme.nl, waar zij vrouwen op beeld laat vertellen over hun ervaringen met vaginisme. "Die vrouwen hebben veel veerkracht. Maar ook zij kennen fases van frustratie en wanhoop. Als je op anonieme fora kijkt, merk je dat er veel verdriet heerst en vaak negatieve of teleurstellende ervaringen die ze meemaken in de medische behandeling met elkaar gedeeld."

Weerstand

Een ideale kans voor investeerders en adverteerders, zou je zeggen. Maar Nienke merkt bijzonder veel weerstand. "Het is echt bizar hoe je wordt tegengewerkt als je met zo'n project bezig bent. Vaak moet ik mijn project ook voorstellen aan oudere, mannelijke artsen. Die vinden altijd wel een excuus om dit product niet op de markt te brengen."

Toch gaat Nienke door en heeft ze er vertrouwen in dat ze gaat slagen. "Ik zal niet snel opgeven. Die barrières stoppen me niet. Maar het is een ingewikkeld proces. Ik weet zeker dat het me gaat lukken, maar het gaat wel even duren."


Miniatuurvoorbeeld

Meer op rtlnieuws.nl:
Anne heeft vaginisme: 'Zelfs een wattenstaafje erin is te pijnlijk'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore