Gezondheid

Nederlands onderzoek brengt kankervaccin stapje dichterbij

16 mei 2018 18:45 Aangepast: 16 mei 2018 18:46
Beeld © ANP

Een vaccin tegen kanker is weer een stukje dichterbij. Een onderzoek van de aan het RadboudUMC verbonden Tim Hutten zou er uiteindelijk voor kunnen zorgen dat we kanker met een vaccin kunnen aanpakken.

Hutten deed onderzoek naar een speciaal soort cellen, de zogenaamde 'dendritische cellen'. Deze cellen kunnen geworden geïnjecteerd in het menselijk lichaam en herkennen dingen die vreemd zijn voor het lichaam, zoals tumoren.

Onschadelijk

In het vaccin worden de dendritische cellen gecombineerd met een een stukje tumor-eiwit. Die combinatie zorgt ervoor dat de afweercellen actiever worden tegen de kanker. Daardoor kunnen de afweercellen met meer en veel gerichter de kankercellen aanvallen en onschadelijk maken.

"We hebben verschillende soorten dendritische cellen kunnen maken, met unieke eigenschappen. We hopen dat daardoor verschillende type afweercellen nog beter geactiveerd kunnen worden. Daarmee kunnen we de kanker hopelijk beter bestrijden", zegt Hutten tegen RTL Nieuws.

Veilig?

Het zal overigens nog wel een poos duren voordat we daadwerkelijk een vaccin tegen kanker kunnen ontwikkelen. Hutten deed het onderzoek in het laboratorium, de veiligheid en effectiviteit in patiënten zal in een latere fase nog uitgezocht moeten worden.

"Ik ga hier zelf niet direct meer mee verder, ik heb ander werk binnen de patiëntendiagnostiek", zegt Hutten. "Maar nieuwe onderzoekers van het laboratorium Hematologie, waar ik dit onderzoek heb uitgevoerd, werken hier nu verder aan.

`