Ga naar de inhoud
Gezondheid

Gegronde klachten tegen huisartsen: van geamputeerde benen tot gemist hartinfarct

Beeld © ANP

Bij het Tuchtcollege zijn vorig jaar 330 klachten over huisartsen binnengekomen. Dat een fout van een huisarts enorme gevolgen kan hebben voor de patiënt, blijkt uit deze vier uitspraken waarbij een huisarts is veroordeeld.

1. Onderbenen geamputeerd door patiënt niet door te sturen naar ziekenhuis

Een 69-jarige vrouw krijgt door haar huisarts pijnstillers voorgeschreven vanwege rugklachten. Na een week voelt ze zich niet goed in haar hoofd. Ze heeft het gevoel dat haar keel wordt dichtgeknepen en krijgt uitslag in haar hals en armen. Ze meldt zich opnieuw bij de huisarts. Die denkt dat het een allergische reactie is van de pijnstillers. De huisarts geeft haar een aantal injecties om de allergische reactie tegen te gaan.

ZIE OOK: Patiënten accepteren fouten huisarts steeds minder, aantal tuchtklachten neemt toe

De patiënt blijft nog even in de wachtkamer zitten en zegt tegen de huisarts dat haar onderbenen wel erg veel pijn doen. De huisarts stuurt haar met paracetamol naar huis.

De pijn in haar onderbenen blijft echter toenemen en de vrouw meldt zich ’s avonds bij de huisartsenpost. Daar sturen ze haar door naar het ziekenhuis. Het blijkt dat de vaten in haar benen afgesloten zijn, waardoor er geen doorbloeding plaatsvindt. Een paar dagen later worden haar beide benen geamputeerd.

De huisarts krijgt een waarschuwing van het tuchtcollege. Toen de vrouw na de injectie aangaf pijnlijke benen te hebben, had ze haar direct naar het ziekenhuis moeten sturen.

2. Moedervlek blijkt dodelijke huidkanker

Een man heeft een moedervlek op z’n been die hij niet vertrouwt en gaat naar zijn huisarts. De patiënt vraagt om een doorverwijzing naar een dermatoloog in het ziekenhuis, maar de huisarts vindt dat niet nodig. Er wordt ook geen weefsel opgestuurd voor pathologisch onderzoek.

Een jaar later gaat de man opnieuw naar de huisarts vanwege een bult in zijn lies. In het ziekenhuis blijkt dat de man huidkanker in een vergevorderd stadium te hebben. Het is uitgezaaid. Kort daarop overlijdt hij op 52-jarige leeftijd.

De huisarts krijgt een waarschuwing van het tuchtcollege omdat hij had moeten uitsluiten of de moedervlek kwaadaardig was.

3. Huisarts heeft seks met patiënte met psychische problemen

De patiënte heeft last van angststoornissen en andere psychische problemen en daarvoor is ze al zes jaar onder behandeling bij de huisarts. De 33-jarige vrouw bezoekt de huisarts één keer per week, maar hij gaat ook bij haar thuis langs. Bij dat soort bezoeken masseert de huisarts haar rug, omdat de patiënt de behandeling van een fysiotherapeut niet vergoed krijgt.

Verder hebben ze veel contact via de mail en sms, waarbij de huisarts berichten stuurt als: 'Hé lieverd, ik hou van jou' en 'Doe je vanavond nog open als ik over een half uurtje aanbel?' Bij één van de bezoeken bij de patiënt thuis gaat de huisarts verder. Hij kust met de vrouw en betast haar borsten, buik en vagina.

Bij de tuchtrechter erkent de huisarts dat hij zijn patiënte heeft gemasseerd en betast, en dat hij fout is geweest. Hij legt z’n baan als huisarts neer.

Het tuchtcollege beslist dat de man niet langer als huisarts mag werken.

4. Hartinfarct aangezien voor maagklachten

Kees van Wijk (foto) heeft een drukke baan en is blij dat de kerstvakantie er aan komt, want hij is de laatste tijd doodop. Begin januari gaat het ’s nachts niet goed met Kees en hij belt naar de huisartsenpost. De dienstdoende huisarts belt later terug vanuit haar auto. Kees zegt dat hij veel pijn achter z’n borstbeen heeft, die uitstraalt naar z’n keel. "Het is een vrij heftige pijn die gisteren is komen opzetten. Ik kan aardig wat verdragen, maar dit is echt heftig", zegt Kees angstig.

Miniatuurvoorbeeld

De huisarts denkt dat Kees slokdarmkramp heeft, gecombineerd met maagproblemen. Ze geeft hem het advies om paracetamol te slikken en warme melk te drinken. De klachten nemen weer wat af en Kees gaat de volgende dag weer naar z’n werk.

Zijn vrouw Loes belt die dag hun eigen huisarts. De assistente vertrouwt het niet en wil dat de huisarts Kees dezelfde dag nog ziet. Vanwege afspraken van Kees, wordt dat de volgende dag. De volgende ochtend vindt Loes haar man dood in z’n bed. Hun eigen huisarts denkt dat Kees is overleden aan de gevolgen van een hartinfarct.

Het tuchtcollege stelt vast dat waarnemend huisarts een verkeerde diagnose heeft gesteld en onzorgvuldig heeft gehandeld door geen ambulance te bestellen voor Kees. De huisarts krijgt een berisping opgelegd. De huisarts beslist zelf te stoppen met haar werk als huisarts.

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron: RTL Nieuws