Gezondheid

Wetenschappers doen veelbelovende ontdekking tegen kaalheid

09 mei 2018 09:05 Aangepast: 09 mei 2018 19:17
Beeld © Getty Images

Kaalheid kan mogelijk worden verholpen door een combinatie van medicijnen. Een daarvan is eigenlijk bedoeld voor de behandeling van auto-immuunziekten.

Dat medicijn (cyclosporine A) kent nogal ernstige bijwerkingen, waaronder een sterke toename van de haargroei. Vervelend, behalve voor mensen die kampen met kaalheid. Zij kunnen er baat bij hebben als ze worden behandeld in combinatie met een ander medicijn (Way-316606), meldt de BBC.

ZIE OOK: Wetenschappers ontdekken de eiwitten die kaalheid en grijs haar veroorzaken

Dat medicijn wordt normaal gesproken gebruikt voor de behandeling van osteoporose, een ouderdomsziekte die de botten verzwakt. Way-316606 remt een eiwit (SFRP1) dat de haargroei verstoort.

'Groot verschil tegen kaalheid'

De combinatie van deze twee middelen kan 'een groot verschil' maken voor mensen die kampen met kaalheid, zegt een onderzoeker van de universiteit van Manchester na eerste tests tegen de BBC.

ZIE OOK: Kaalheid bij mannen: nog steeds een taboe? 'Op mijn 23ste zag ik eruit als Gargamel'

Hoewel de resultaten tot nu toe veelbelovend zijn, krijgt het onderzoek nog een vervolg. Het staat namelijk nog niet onomstotelijk vast dat de behandeling effectief en veilig is voor mensen.

Erfelijkheid speelt grote rol

Veruit de meeste mannen krijgen vroeg of laat te maken met kaalheid. De meest bekende vorm is alopecia androgenetica. Dat is de 'mannelijke kaalheid', waarbij erfelijkheid een grote rol speelt.

Ook bij vrouwen komt deze vorm van alopecia voor, maar bij hen uit de kaalheid zich anders. Waar het haar bij mannen vaak op bepaalde plekken uitvalt, wordt bij vrouwen het haar dunner en gebeurt dat meer verspreid over het hoofd.

In Nederland krijgt naar schatting ruim 70 procent van de mannen vroeg of laat te maken met deze vorm van kaalheid. Bij vrouwen is dat ruim 40 procent.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore