Ga naar de inhoud
Gezondheid

Grote zorgen bij artsen over GHB-gebruik minderjarigen

Beeld © ANP

Steeds meer minderjarigen belanden in het ziekenhuis door GHB-gebruik. Dat zegt de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA).

De drug wordt gezien als een goedkoop alternatief voor alcohol. Volgens de artsen weten jongeren te weinig over de gevaren van deze extreem verslavingsgevoelige drug.

"De jongeren gaan er veel te nonchalant mee om", zegt NVSHA-voorzitter ​Ties Eikendal. Hij werkt op de spoedeisende hulp in Nijmegen en ziet jongeren daar wekelijks binnenkomen. Vorige week tijdens koningsnacht werden een 15-jarige en een 16-jarige binnengebracht.

Eikendal en andere artsen zien dat er de afgelopen vijf jaar een verandering heeft plaatsgevonden. "Ze lijken zich niet bewust van de gevaren. En dat baart ons zorgen", zegt hij.

Peiling onder scholieren

Er zijn geen cijfers over het GHB-gebruik onder jongeren. Uit een niet-representatieve peiling door Scholieren.com zou je in ieder geval kunnen concluderen dat de meeste scholieren van GHB hebben gehoord. Van de 866 scholieren met een gemiddelde leeftijd van 16 jaar zeiden 22 personen weleens GHB te hebben gebruikt (2,5 procent). Vijf scholieren gaven aan weleens door GHB in het ziekenhuis te zijn beland.

'Volgens mijn vrienden was het onschuldig'

Renée Kelder was zes jaar lang verslaafd aan GHB, zonder dat haar omgeving het wist. Ze begon op haar 19de. "GHB gebruikte ik voor het eerst bij vrienden thuis", vertelt zij aan RTL Nieuws. "Volgens hen was het een onschuldige drug, dus ik zag het gevaar niet. Het was nooit de bedoeling om verslaafd te raken. Maar voordat ik het wist kon ik niet meer zonder en moest ik het dagelijks gebruiken."

Zes jaar lang leidde ze een dubbelleven. Niemand wist hoe verslaafd ze was. Uiteindelijk vertelde ze aan haar moeder hoe ze eraan toe was. "Met haar hulp ben ik cold turkey gestopt. Dat was heel heftig. Je gaat trillen en zweten en ik kreeg een psychose. Ik zag bijvoorbeeld allemaal kloppende harten. Heel eng." 

Potentieel zeer verslavend

Volgens GHB-deskundige Harmen Beurmanjer van verslavingskliniek Novadic Kentron ​wordt vaak heel luchtig gedaan over het gebruik van GHB. Dat vindt hij zorgelijk. "GHB is een potentieel zeer verslavende drug. Het werkt heel snel en geeft een prettig gevoel. De voelbare bijwerkingen zijn minimaal. Maar ondertussen worden je hersenen bij regelmatig gebruik steeds afhankelijker van GHB. Verslaving kan al binnen enkele maanden optreden en dan moet er om de twee uur GHB genomen worden om te blijven functioneren.”

Beurmanjer wijst vooral op de gevaren bij heel jonge gebruikers. "Jongeren denken dat out gaan niet gevaarlijk is. Maar dat is het zeker wel. Uit onderzoek blijkt dat het schade veroorzaakt aan het leervermogen van de hersenen." 

Renée Kelder is nu al bijna tien jaar clean en schreef een boek over haar ervaringen om anderen te waarschuwen. Voorlichting geven over de gevaren van drugs is nu haar werk, in de hoop dat jongeren er nooit aan zullen beginnen.

Niemand wist hoe erg de verslaving van Renee was:

Uiteindelijk was Renee zes jaar verslaafd. Nu heeft ze haar leven weer op de rit.

Wat is GHB?

GHB (gamma-hydroxyboterzuur) is een vloeibare drug die je maakt van schoonmaakmiddel en gootsteenontstopper. Het zit in een flesje of buisje en wordt met kleine hoeveelheden ingenomen, een dopje of een buisje. De drugs nemen met name angsten weg en geven een rustig gevoel.

Het probleem van deze drug is dat hij extreem verslavend is. Binnen enkele maanden na gebruik raak je al verslaafd. Mensen die verslaafd zijn, hebben iedere twee uur een dopje of een buisje nodig om te blijven functioneren. Als je te veel hebt gebruikt, raak je bewusteloos en ga je 'knock out'.   
Afkicken is erg moeilijk. Volgens GHB-deskundige Beurmanjer is het zo verslavend dat 50 procent na het afkicken weer opnieuw verslaafd raakt.

Meer op rtlnieuws.nl: