Ga naar de inhoud
Gezondheid

Nieuw apparaatje maakt slechtziende Joric (18) een stuk zelfstandiger

Joric Beeld © Geert Gordijn

Boodschappen doen, boeken lezen, gezichten herkennen. De 18-jarige Joric, die slechtziend is, kan het sinds kort. Hij is de eerste Nederlander met een innovatief cameraatje dat hem bij al die dingen helpt. "Mijn zelfstandigheid is hierdoor vele malen groter dan hij was. Ik kan door dit apparaatje bijvoorbeeld elke opleiding kiezen die ik wil."

Jorics is bijna blind. Hij kan nog net zien of er iemand voor hem staat, maar niet wie het is. Daarom zat hij op een speciale school voor kinderen met een visuele beperking.

Grotere kansen op baan

Maar door het nieuwe apparaatje, de Orcam MyEye 2.0, kan hij nu elke vervolgopleiding kiezen die hij wil. "Ik ben niet meer afhankelijk van welke mogelijkheden scholen mij bieden om om mijn beperking heen te werken. Ik kan zelfs 'lezen' wat er op een beeldscherm staat. En ook als ik later ga werken kan ik veel meer zelf, waardoor mijn kansen op een baan groter worden."

De Orcam zit aan de poot van zijn bril vast en ziet dus wat Joric door zijn beperking mist. Daarvan maakt hij foto's, die hij via een speakertje bij Jorics oor 'voorleest'. "Hij leest bijvoorbeeld streepjescodes van verpakkingen in de supermarkt en kan mij zo vertellen wat voor product het is en wat het kost. Daardoor kan ik nu zelfstandig boodschappen doen, dat was voorheen onmogelijk. En het leest vertrektijden op een station, waardoor ik makkelijker met de trein of bus kan."

Gezichten scannen

Andere dingen die het apparaatje kan doen, zijn het voorlezen van verkeersborden of teksten uit boeken en het herkennen van gezichten. Dat laatste doet het door de eerste keer het gezicht van iemand te scannen. Joric vraagt diegene dan na een signaal van het apparaatje om zijn of haar naam te zeggen. Elke volgende keer dat diegene voor hem staat, hoort Joric zijn of haar naam in zijn oor. "Met de bijbehorende stem, zodat ik nog wel kan horen welke Jan het bijvoorbeeld is."

Het klinkt als iets kleins, maar ook die gezichtsherkenning vindt Joric heel fijn. "Nu hoef ik niet meer te raden wie er voor me staat en met wie ik in gesprek ben en kan ik diegene oprecht groeten."

Makkelijker meekomen

"Mijn zelfstandigheid is door het apparaatje vele malen groter dan hij was. Het geeft me een ander perspectief op mijn leven. Ik kan nu makkelijker meekomen in de maatschappij."

Helaas is het apparaatje niet voor iedereen beschikbaar. Het is niet goedkoop, ruim 4600 euro, en wordt niet vergoed door zorgverzekeraars. Joric kreeg het door een crowdfundingsactie die voor hem was opgezet.

"Het is wel een beetje gek dat zorgverzekeraars het niet betalen", vindt hij. "Want er is niets wat erop lijkt en het is echt een uitkomst voor iemand die slecht ziet. En je bespaart ook een hoop geld doordat je geen andere hulpmiddelen nodig hebt en niet steeds hulp van andere mensen hoeft te vragen. Maar zorgverzekeraars hebben ook regels waar ze zich aan moeten houden, dat begrijp ik wel."