Ga naar de inhoud
Gezondheid

Laat kaas en frisdranken vaker staan: we eten nog steeds veel te veel suiker en zout

Beeld © ANP

De afspraken met de voedingsmiddelenindustrie moeten worden verscherpt en uitgebreid, want Nederlanders eten nog steeds veel te veel zout. De grote boosdoeners? Brood, vlees en kaas, frisdranken, melkproducten en banket.

Dat blijkt uit onderzoek van gezondheidsinstituut RIVM. Met de huidige maatregelen worden er te kleine stappen gezet, vindt het RIVM. Nederlanders consumeren gemiddeld 8,7 gram zout en 114 gram suiker. Veel te veel, zo geldt voor volwassenen de richtlijn niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen.

De overheid sprak eerder met de voedingsmiddelenindustrie af om het zoutgehalte van vleeswaren met 10 procent te verlagen. De hoeveelheid toegevoegde suikers in zuiveldranken en zuiveltoetjes zou met 5 procent teruggebracht worden. Maar volgens nieuwe berekeningen van het RIVM biedt dit weinig soelaas: de hoeveelheid zout en suiker die mensen binnen krijgen is nog steeds ongezond hoog.

Maximaal toegestane hoeveelheid zout

De maximaal toegestane hoeveelheden zout in etenswaren zou volgens het RIVM voor veel meer producten moeten gelden dan nu het geval is. Nu vallen producten als bijvoorbeeld smeerkaas, mayonaise en pindasaus hier buiten.

Meer op rtlnieuws.nl: