Ga naar de inhoud
Gezondheid

Zorg om dalende vaccinatiegraad: 'Spookverhalen bij ouders wegnemen'

Een jongen in de Roemeense hoofdstad Boekarest wordt ingeënt tegen mazelen. Beeld © AFP

Het Europarlement is bezorgd nu steeds minder inwoners van de Europese Unie zich laten inenten tegen virussen. Ook in Nederland krijgen steeds minder zuigelingen, kleuters en schoolkinderen de prikken voor bof, mazelen en rodehond (BMR).

De Europese Commissie wil dat lidstaten iets doen tegen de 'toenemende en wijdverspreide terughoudendheid tegenover vaccins'. Het aantal gevaccineerde mensen is niet langer groot genoeg voor bescherming tegen virussen, stelt de commissie.

'Niet meer van deze tijd'

Tussen 2008 en 2015 zijn er in de EU 215.000 gevallen geweest van ziektes die door vaccinatie voorkomen hadden kunnen worden, zoals mazelen. "Dat in Europa opnieuw kinderen en zelfs volwassenen overlijden door mazelen, is niet meer van deze tijd en onnodig", zegt CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. "Meer voorlichting en transparantie over onderzoeken zijn echt nodig om de spookverhalen bij ouders en patiënten over bepaalde vaccins weg te nemen.''

De vaccinatiegraad voor bof, mazelen en rodehond daalt in Nederland al een paar jaar licht, blijkt uit het jaarverslag van het Rijksvaccinatieprogramma 2016. De norm van 95 procent van de Wereldgezondheidsorganisatie, die nodig is om mazelen uit te bannen, wordt in Nederland bij de eerste BMR-prik niet meer gehaald. Voor de tweede BMR-vaccinatie was dit al langer zo. Voor het eerst lieten in 2016 minder meisjes zich inenten tegen baarmoederhalskanker. Het percentage daalde van 61 naar 53.

Migranten en vluchtelingen screenen

Het parlement vindt ook dat migranten en vluchtelingen die de EU binnenkomen, gescreend moeten worden of ze en waartegen ze zijn ingeënt.

Dochter kreeg kinkhoest: 'Dit was te voorkomen'

De baby van Esmeralde kreeg kinkhoest. "Je staat machteloos", zegt ze. "Je kunt niets voor je kleintje betekenen."

Meer op rtlnieuws.nl: