Gezondheid

Roeister bleek hersentumor te hebben toen ze olympische medaille won

16 april 2018 16:15 Aangepast: 16 april 2018 17:08
Olympische stuurvrouw Zoe de Toledo (30) Beeld © Instagram / Zoe de Toledo

De Britse roeister Zoe de Toledo (30) won als stuurvrouw van het Britse Vrouwen Acht-team onder meer zilver op de Olympische Spelen in Rio en goud op de Europese kampioenschappen. Bijna anderhalf jaar na Rio kwam ze erachter dat ze een groot deel van haar successen had behaald met een hersentumor.

Medicijnenstudent De Toledo deed, vooral omdat ze het geld nodig had, in december 2017 mee als proefkonijn aan een universitair onderzoek in het academisch ziekenhuis van Oxford. Nadat ze was gezakt voor een eindexamen, had ze geen recht meer op studiefinanciering. Voor een kleine vergoeding onderging ze daarom een mri-scan.

Niet zo druk

Later die avond kreeg ze een belletje van het ziekenhuis. Artsen vertelden haar dat ze iets hadden gevonden dat verder getest moest worden. "Ik maakte me er niet zo druk over, omdat ik weet dat het wel vaker gebeurt. Stop iemand in zo'n machine en je zult waarschijnlijk vaak zien dat er iets mis is", zei ze tegen de Britse zender BBC. "Maar ik kwam er al snel achter dat het serieuzer was dan ik had gedacht."

De Toledo hoorde dat ze een goedaardige hersentumor had. Doktoren vermoedden dat hij al tien tot vijftien jaar in haar hoofd had gezeten. Ze bleef kalm en probeerde de tumor haar leven niet te laten overheersen. "Ik noemde hem Steve, omdat ik het niet telkens over 'mijn tumor' wilde hebben. Dat woord klonk een stuk erger dan dat ik het daadwerkelijk vond." 

Dilemma

Ze wilde doorgaan met haar leven, maar het dilemma om hem te verwijderen of te laten zitten maakte dat een stuk moeilijker. "Als ik ermee had gewacht, dan zou de tumor groter en groter worden en mogelijk een serieus probleem worden."

Miniatuurvoorbeeld

Begin maart onderging ze daarom een operatie. Die duurde dertien uur, in plaats van de geplande vier uur. Chirurgen ontdekten dat 'Steve' toch een stuk groter was dan eerst gedacht. "Als ik niet die scan had ondergaan en ze hem niet hadden gevonden, dan zou het volgens hen al snel te laat zijn geweest. Ik heb ontzettend veel geluk gehad. Als je zakt voor je examens, kan je de positieve kanten meestal niet zien. Maar dit is er toch wel eentje."

Twee dagen na de operatie mocht ze alweer naar huis. Ze geeft toe dat ze snel duizelig en moe wordt, zelfs door simpele dingen als lopen in huis en telefoongesprekken. Ze gelooft wel dat ze sterker is geworden door de situatie. "De tumor is gewoon weer iets dat ik heb overwonnen."

900 kilometer roeien

En ze heeft binnenkort grote plannen. In juli wil ze samen met haar partner en een tiental roeiers ruim 900 kilometer van de Kafue rivier in Zambia afleggen. Met het project wil de Toledo aandacht te vragen voor schoon water. Daarvoor wil ze dit keer zelf een roeiriem ter hand nemen, wat ze nog een beetje eng vindt. "Ik ben absoluut niet fit en misschien wel de minst atletische Olympier die je ooit zal ontmoeten. Ik heb mezelf als uitdaging gesteld om een nuttig onderdeel van het roeiteam te zijn."

Ze moet het nog wel vertellen aan haar artsen. "Die komen er binnenkort wel achter."

Meer op rtlnieuws.nl: