Gezondheid

Steeds vaker ontstoken ogen door verkeerd gebruik lenzen

14 april 2018 19:01 Aangepast: 14 april 2018 19:20
Beeld © Getty

Steeds meer mensen krijgen een oogontsteking doordat ze hun contactlenzen verkeerd gebruiken. Ze gaan te slordig om met hun lenzen, waardoor bacteriën, parasieten en schimmels vrij spel hebben.

Dat zeggen de vereniging van oogartsen (het NOG) en de Vereniging van Optometristen. Reden voor de toename: jonge mensen gaan steeds lakser om met de verzorging van hun lenzen. Ze kopen hun lenzen online of bij de drogist in standaardmaten die soms helemaal niet bij hun ogen passen.

'Lelijke gevolgen'

Daardoor kunnen de lenzen te klein, te groot, te dik of te dun zijn voor hun ogen, zegt oogarts Peter Ringens. "Dat schuurt, wrijft en drukt op je oog. Daarnaast kunnen de lenzen zuurstof en tranen afknijpen, waardoor bacteriën vrij spel hebben. Dat heeft lelijke gevolgen."

Ook krijg je online en bij drogist geen voorlichting over het onderhoud van je lenzen, terwijl dat juist erg belangrijk is. Gabrielle Jansen, voorzitter van de Vereniging van Optometristen, ziet dat vaak gebeuren. "Ook al koop je je lenzen niet bij een optometrist, het is belangrijk om alsnog controles te doen. Je moet weten of je nog wel goed ziet en of je de juiste lenzen voor je oog hebt. Want vaak merk je niet dat je lenzen niet goed zijn, dat merk je pas als het misgaat."

Onherstelbaar beschadigd

Miniatuurvoorbeeld

Een infectie kan grote gevolgen hebben. De schimmel, bacterie of parasiet veroorzaakt een gat in je hoornvlies. De 19-jarige Amber Gray weet daar alles van. Haar hoornvlies raakte onherstelbaar beschadigd nadat vier jaar geleden een klein vuiltje in haar lens was gekomen.

"Ik had mijn lenzen een paar uur in en toen begon mijn oog pijn te doen. Dus ik deed ze uit, maar de pijn bleef aanhouden. Uiteindelijk kon ik er niet meer van slapen en ben ik naar de huisarts gegaan. Daar kreeg ik een verdoving, maar dat hielp maar heel even. Toen mijn oog dik begon te worden en ik niets meer kon zien, ben ik met spoed opgenomen in het ziekenhuis."

Zo voorkom je ontstekingen door contactlezen

We gaan te slordig om met onze contactlenzen. De Vereniging van Oogartsen en de Vereniging van Optometristen maken zich grote zorgen. Er komen steeds meer patiënten binnen met ernstige oogaandoeningen. Hier vijf tips om te voorkomen dat er ernstige ontstekingen ontstaan door het dragen van contactlenzen.

Ze bleek last te hebben van een bacteriële infectie waardoor een gat in haar hoornvlies was ontstaan. Dagenlang kreeg ze ieder kwartier, ook 's nachts, antibiotica toegediend. Uiteindelijk kon ze na zes dagen in het ziekenhuis te hebben gelegen weer naar huis. Het gat was dicht, maar van het littekenweefsel in haar oog komt ze nooit meer af.

"Ik zie nog maar 30 procent met mijn slechte oog. Daardoor heb ik moeite met het zien van diepte en is autorijden bijvoorbeeld heel lastig. Ook sporten is moeilijker en ik heb er emotioneel veel moeite mee. Ik zal nooit meer goed kunnen zien, het blijft altijd wazig. Als ik dan op vakantie op een heel mooie plek ben, denk ik: ik zou dit best wel compleet willen zien. Ik baal er wel van."

Meldpunt

Ook de vereniging van contactlensspecialisten ziet steeds meer mensen met dezelfde problemen als Amber. De specialisten starten deze zomer een meldpunt omdat ze willen weten hoe dit te voorkomen is.

In Nederland dragen nu ongeveer 2 miljoen mensen contactlenzen. In 2014 waren dat er 1,7 miljoen. De stijging heeft te maken met ouderen die steeds vaker kiezen voor multifocale lenzen in plaats van een bril.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore