Gezondheid

Alcohol altijd slecht voor je, ook één glaasje

13 april 2018 08:33 Aangepast: 02 mei 2018 19:45
Een willekeurig terras in Nederland. Beeld © ANP

Alcohol drinken is oké, als je maar niet te veel drinkt. Toch? Fout. Alcohol is ongezond. De gezondheidsrisico's zijn zelfs vergelijkbaar met roken. Dat is de conclusie van nieuw groot internationaal onderzoek.

Voor het onderzoek vergeleken onderzoekers van meer dan honderd universiteiten de gezondheidsgegevens van 600.000 drinkers in negentien landen. De megastudie verschijnt vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Ook gematigde alcoholconsumptie is volgens de onderzoekers niet goed voor hart en vaten.

Niet meer dan 5 glazen

In Nederland geldt de richtlijn: drink geen alcohol of in elk geval niet meer dan een glas per dag. Maar zelfs dat is al te veel, blijkt uit het nieuwe onderzoek. De veilige ondergrens is 5 glazen per week. 

ZIE OOK: Hier wonen de grootste zuipschuiten van het land

In het onderzoek is vooral gekeken naar hart- en vaatziekten. Tot nu toe was onduidelijk of een beetje drinken daar nou wel of niet goed voor was. Nu is dat duidelijk: het is niet goed. Door te drinken, verhoogt de kans op een beroerte, hartfalen, hoge bloeddruk en een scheur in de aorta. Dat kan allemaal dodelijk zijn. 

Gezellig, niet gezond

In de Volkskrant zegt voedingshoogeleraar Jaap Seidell dat hij blij is met de nieuwe studie. Seidell hielp in 2015 bij het vaststellen van de nieuwe Nederlandse alcoholrichtlijn. "Deze bevindingen onderstrepen wat wij al zeiden. Drinken is heus gezellig, maar voor je gezondheid moet je het niet doen." 

In andere Europese landen gelden minder strenge richtlijnen dan in Nederland. De onderzoekers raden aan die richtlijnen aan te passen. 

Dit doet alcohol met het brein van een puber: 

Jongeren moeten nog voorzichtiger zijn met alcohol dan volwassenen. In deze video leggen we uit waarom. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Wat weet jij over de effecten van alcohol? Doe de quiz!

`