Gezondheid

Avondmensen lopen groter risico op vroege dood

13 april 2018 02:48 Aangepast: 02 mei 2018 18:21
Archieffoto.

Slecht nieuws voor avondmensen: ze hebben een aantoonbaar hoger risico om jong te overlijden, blijkt uit Brits-Amerikaans onderzoek in de gegevens van bijna een half miljoen Britten.

Dit onderzoek, uitgevoerd door de Northwestern University Feinberg van Chicago en de universiteit van Surrey, is het eerste dat het zo ronduit stelt. Eerdere onderzoeken hadden wel al aangetoond dat avondmensen slechter af zijn met hun gezondheid, maar een hoger risico om zelfs jong te sterven was nog niet eerder vastgesteld.

Toch zijn de verschillen die de onderzoekers vonden niet mals: de kans om jong te overlijden is voor avondmensen liefst tien procent hoger dan voor ochtendmensen. En dan hadden de onderzoekers de cijfers al gecorrigeerd op de te verwachten gezondheidsproblemen voor avondmensen, bijvoorbeeld omdat er in de avonduren meer alcohol wordt gedronken.    

Gezonde nachtrust

Uit onderzoek blijkt dat er vier dingen belangrijk zijn voor goed slapen. Maar wat gebeurt er eigenlijk als we slapen?

Maatschappij niet ingesteld op avondmensen

De onderzoekers durven wel te speculeren over een mogelijke verklaring: de maatschappij is niet ingesteld op avondmensen. Die moeten vaak toch gewoon om 9.00 uur verschijnen op hun werk, ongeacht hoe hun bioritme daar nu over denkt.

En nee, dat bioritme verandert niet mee. Door een weekje , een maand of zelfs een jaar lang gedisciplineerd je wekker te zetten en elke avond op tijd naar bed gaan, word je nog steeds geen ochtendmens. Je wordt geboren als ochtend- of avondmens en dat blijft zo. 

ZIE OOK: Als avondmens vroeg opstaan is ongezond, dit doe je eraan

De onderzoekers doen dan ook een dringend beroep op de maatschappij om avondmens-vriendelijker te worden. "Een avondmens zou niet gedwongen moeten worden om 's morgens om acht uur op zijn werk te verschijnen", stelt hoofdonderzoeker Knutson.  Voor avondmensen zelf heeft hij ook wel een tip. Ook al kun je onmogelijk van jezelf een echt ochtendmens maken, het helpt toch wel als je het probeert. Dus: vroeg opstaan en zo vroeg mogelijk ook daglicht zien en 's avonds op tijd de lampen uit.  

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore