Gezondheid

Boetes voor verzekeraars die wachtlijsten ggz niet aanpakken

11 april 2018 05:33 Aangepast: 02 mei 2018 13:29
Archieffoto.

Het kabinet dreigt met boetes voor zorgverzekeraars, als ze niet beter hun best doen om wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg te verkorten. Patiënten worden ook gevraagd om mondiger te worden en behandelaars kunnen onder verscherpt toezicht gesteld worden.

Met deze trits aan maatregelen hoopt de staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid de wachtlijsten in de ggz aan te pakken. Dat schrijft de Volkskrant op basis van een interview met Blokhuis. Bij vrijwel geen enkele behandeling worden op dit moment de normen voor de wachttijd gehaald. 

ZIE OOK: Schippers: wachtlijst psychische zorg onacceptabel lang

En dat terwijl toenmalig minister Schippers vorig jaar juli afspraken maakte met de zorgsector. Binnen een jaar moest er een einde komen aan de lange wachtlijsten. Blokhuis is niet tevreden over de voortgang.

Volgens de eigen normen moet binnen vier weken een eerste gesprek plaatsvinden. Maximaal tien weken later moet de behandeling beginnen.

Van kwaad tot erger

Volgens de staatssecretaris is het 'onbestaanbaar' dat mensen zo lang op behandeling moeten wachten. De lange wachttijden verergeren de problemen ook nog eens, zegt hij. "Het kan van kwaad tot erger gaan. Mensen raken in de schulden, verliezen hun baan of hun huwelijk loopt stuk."

'We hebben nú hulp nodig'

Een wanhopige oproep van Claudia, moeder van de 16-jarige Emma. Haar dochter heeft zware psychische problemen en wil dood. Ze zoeken al lang naar een opvangplek waar haar dochter geholpen kan worden. Maar zonder succes.​

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore