Ga naar de inhoud
Gezondheid

Suikeralarm: Nederlander krijgt elke dag 30 klontjes binnen

Archieffoto. Beeld © ANP

Nederlanders eten veel meer suiker dan ze zelf denken. Ongeveer 95 procent schat de eigen suikerinname aanzienlijk te laag in: tien suikerklontjes in plaats van de dertig suikerklontjes per dag die we gemiddeld binnenkrijgen.

Het Diabetes Fonds liet onderzoeken hoeveel suiker Nederlanders denken dat ze elke dag binnen krijgen. Het blijkt dat we dat veel te laag inschatten. Het Diabetes Fonds noemt het alarmerend, maar begrijpt wel waar het vandaan komt.

ZIE OOK: Dat we suiker lekker vinden is van nature bepaald

"Het is niet gek dat consumenten denken dat ze drie keer minder suiker binnen krijgen, want er zitten onnodig veel suikers in producten waarvan men het niet zou verwachten", zegt directeur Hanneke Dessing van het Diabetes Fonds.

Diabetes type 2

Het gaat dan om producten als ontbijtgranen, zuiveldranken, sauzen, dressings en tussendoortjes. Meer dan 1,1 miljoen Nederlanders hebben diabetes type 2 en er komen er ruim duizend per week bij. De hoge gemiddelde suikerinname heeft grote impact op het ontstaan van deze ziekte.

Het Diabetes Fonds begint een actie op Facebook, waarbij mensen producten kunnen aanmelden waar te veel suiker in zit. Volgens het fonds is de voedingsindustrie 'nog niet snel en effectief genoeg bezig is om de suikerinname terug te dringen'.

Video: op scholen wordt suiker in de ban gedaan

In de schoolkantine wordt geen frisdrank meer verkocht. Deze scholieren vinden het maar onzin