Ga naar de inhoud
Gezondheid

De zon op ons hoofd maakt gelukkig, zelfs praten erover heeft al effect

Twee vrouwen skeeleren bij de Kralingseplas op de eerste warme lentedag van het jaar. Beeld © ANP

Moeite met opstaan vandaag? Waarschijnlijk niet want de zon scheen je al vrolijk tegemoet. En dat doet wat met je. Lekker weer maakt namelijk écht gelukkig, legt psychiater Bram Bakker uit.

Zon en temperaturen tot 22 graden, het wordt een heerlijk weekend. Ook voor je geest. "Zon op ons hoofd is goed", zegt psychiater en publicist Bram Bakker. "De zon zorgt voor de aanmaak van vitamine D in je lichaam. Door die vitamine maak je weer hormonen aan, zoals dopamine. Dit hormoon heeft invloed op je bioritme en zorgt voor een geluksgevoel."

'Effect nu nog groter'

Voor het eerst dit jaar wordt de grens van 20 graden overschreden. Opeens erg warm voor de tijd van het jaar. Dat grote temperatuurverschil maakt dat het effect van de zon nog groter is, zegt Bram Bakker. "Dat zul je morgen bij de marathon van Rotterdam wel weer zien. 'Het is té warm', zullen mensen roepen."

Zelfs praten over het mooie weer heeft al effect. Het placebo-effect, noemt Bram Bakker dat. "Als iedereen zegt dat het mooi weer is en zelfs op het nieuws wordt er aandacht aan besteed, dan stijgt de stemming. Hoera, het is zomer, denken we dan. We rekenen af met de negatieve associaties van de winter. We kunnen er weer op uit, het is niet meer donker."

Zonnetje op mijn balkonnetje

Wat doe jij vandaag waar het eerder deze week nog te koud voor was? Dat vroegen we jullie op Facebook. In de reacties veel vrolijkheid en zon.

Medicijn voor kwetsbare mensen

Vooral kwetsbare mensen, mensen met depressieve gevoelens, hebben baat hebben bij zonlicht. "Psychische klachten hebben vaak als verschijnsel dat het dag-nachtritme in de war raakt. Wat verbetert in het voorjaar is dat wij wat meer als de natuur gaan leven. We komen makkelijker ons bed uit als het licht is en de zon schijnt en dat is goed voor ons. "

Psychiaters hebben het in de lente zelfs iets minder druk, zegt Bakker. "Ik ga het gewoon zelf wel redden, denken sommigen. Dat effect is in de zomer nog sterker. Het heeft echt te maken met de omstandigheden. Ga maar na: je hebt minder zin in de dag als het regent en grijs is. Dat is niet raar, dat is hoe het werkt."

Uiteraard is zonlicht voor lang niet alle depressieve mensen een medicijn. "Voor niemand is het slecht om even lekker in de zon te zitten, maar sommige mensen zullen toch hun klachten houden."

Ook wandelen is goed voor je brein:

Met wandelen verbrand je niet alleen calorieën, het is ook nog eens goed voor je brein. Professor doctor Erik Scherder legt uit wat wandelen precies met je doet en wat daar de gevolgen van zijn.

Meer op rtlnieuws.nl:
Kan iedereen hardlopen? 'Er komt veel meer bij kijken dan een mooi trainingspakje'