Ga naar de inhoud
Gezondheid

1 op de 5 laat ontlasting checken in onderzoek naar darmkanker

Beeld © ANP

Een op de vijf Nederlanders heeft in de afgelopen twee jaar zijn ontlasting laten onderzoeken. 18,7 procent om precies te zijn, dat hoge percentage is te danken aan het bevolkingsonderzoek naar darmkanker van het RIVM. Die spreken van een succes.

Dat bevolkingsonderzoek van het RIVM startte in 2014, in die tijd lag het percentage nog op slechts 6,9 procent.

Het bevolkingsonderzoek, dat nog steeds loopt, is gericht op alle 55-plussers. Daar is het percentage ook het hoogst: zo'n 40 procent van die leeftijdscategorie heeft in de afgelopen twee jaar zijn of haar ontlasting laten onderzoeken. In andere leeftijdscategorieën ligt het percentage lager: van 2 tot 8 procent. Dit meldt het CBS op basis van de Gezondheidsenquête 2017.

55-plussers krijgen om de twee jaar een zogeheten occultbloedtest. Met deze test kan de aanwezigheid van kleine hoeveelheden bloed in de ontlasting worden opgespoord. Afhankelijk van de uitkomst kan bepaald worden of vervolgonderzoek nodig is naar (mogelijke) darmkanker.

Opkomst onder mannen

Het RIVM is blij met het hoge percentage, al hebben ze nooit een bepaald opkomstcijfer als doelstelling gehad. "Bij ons is het al een succes als de deelname gewoon goed is", zegt Coen Berends van het RIVM. "Wat we in het begin wel spannend vonden, was of er genoeg mannen aan het onderzoek zouden meedoen. Alle voorgaande bevolkingsonderzoeken waren alleen gericht op vrouwen, zoals het onderzoek naar borstkanker en baarmoederhalskanker. Maar de opkomst onder mannen is goed."

Berends denkt dat de hoge opkomst te maken heeft met de vele verhalen van mensen die lijden aan darmkanker. Darmkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker. "Mensen die in de omgeving horen dat iemand darmkanker heeft, zullen daardoor sneller denken; 'laat ik toch maar even zo'n test doen'."

5 vragen over darmkanker

14 doden per dag, maar we weten er bijna niets van: darmkanker. Miriam Koopman, internist en oncoloog van UMC Utrecht beantwoordt 5 vragen.

Meer op rtlnieuws.nl: