Gezondheid

Gebrek aan glucosesensors maakt diabetespatiënt radeloos

05 april 2018 20:50 Aangepast: 05 april 2018 23:53
Dominique Molee heeft diabetes type 1 en baalt dat ze geen glucosesensor meer kan krijgen. Beeld © RTL Nieuws

Dominique Molee heeft diabetes en moet sinds kort weer in haar vinger prikken om haar bloedsuikergehalte te meten. De sensor die zij hiervoor gebruikte, wordt namelijk plotseling niet meer geleverd. Haar gezondheid heeft hier flink onder te lijden.

Acht keer per dag prikt Dominique nu in haar vinger om haar glucose te meten. In plaats van twee hypo's (lage bloedsuikerspiegel) per week heeft ze er nu drie per dag, zegt ze tegen RTL Nieuws. "Dan ga ik trillen, zweten, kan ik me niet meer concentreren, mijn spieren doen pijn." 

Met de sensor, de FreeStyle Libre, kan ze veel makkelijker inspelen op die hypo's. "Een vingerprik geeft alleen een momentopname, de sensor laat een opgaande of neerwaartse lijn zien." Twee keer per maand moet ze de sensor vervangen. Dat kost haar 120 euro bovenop haar zorgverzekering. En nu zijn ze ook nog eens op. 

Toenemende vraag

"We krijgen momenteel honderden klachten van diabetespatiënten", zegt Olof King, directeur van de Diabetesvereniging Nederland. "De fabrikant heeft duidelijk zijn zaakjes niet op orde." Intussen zijn patiënten radeloos. Nieuwe klanten mogen de sensor niet bestellen; bestaande klanten maximaal twee per 25 dagen.

De fabrikant in kwestie, Abbott Diabetes Care, zegt dat de sterk toenemende vraag naar de sensor de reden is dat er nu te weinig zijn. Ook speelt mee dat de FreeStyle Libre sneller dan verwacht in meerdere landen in Europa wordt vergoed. "We zijn nu bezig met het verhogen van de productiecapaciteit", zegt woordvoerster Anita de Groot. "De situatie zou vanaf juli opgelost moeten zijn."

Zonder aankondiging

Dominique steekt het vooral dat zij en andere patiënten onaangekondigd zonder sensoren zijn komen te zitten. "Dit is slecht voor de gezondheid, onpraktisch (gemeten data ontbreken nu een aantal weken) en in sommige gevallen zelfs gevaarlijk. Ik vind het vreemd dat zo'n groot medisch bedrijf zonder aankondiging geen diabeteshulpmiddelen levert, terwijl de bestellingen wel zijn aangenomen en zijn afgerekend."

Een hypo: wat is dat?

Trillen en duizeligheid: dit doet een hypo met een diabetespatiënt.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore