Ga naar de inhoud
Gezondheid

Zo kunnen vrouwen rimpels tegengaan (maar mannen helaas niet)

Door weinig alcohol te drinken en gezond te eten kunnen vrouwen rimpelvorming tegengaan.

Nieuwe rimpels tegengaan? Uit onderzoek van het Rotterdamse Erasmus MC blijkt dat door gezond eten nieuwe rimpels kunnen worden voorkomen. Helaas voor de mannen: dit geldt alleen voor vrouwen.

Vrouwen die veel fruit, vette vis en groente eten, krijg minder snel nieuwe rimpels, dan vrouwen die ongezond eten. "Oude rimpels gaan er niet mee weg, maar als je vanaf nu gezond eet, kun je daarmee de vorming van nieuwe groeven tegengaan", zegt hoofdonderzoeker Selma Mekić van de afdeling dermatologie in het Erasmus MC.

"In dat gezonde eten zitten anti-oxidanten en vitamines. Die houden schadelijke invloeden van buitenaf, zoals uv-straling tegen, waardoor de vorming van rimpels wordt tegengaan."

Minder rimpelvorming

Helaas voor de mannen die gezond eten: voor hen geldt dat niet. Hoe dat kan? "Dat zou kunnen doordat mannen een andere hormoonhuishouding hebben en ook omdat vrouwen een dunnere huid hebben." De rimpelvorming bij mannen is ook anders dan bij vrouwen, weet Mekić.

"Mannen krijgen op jongere leeftijd rimpels. En die zitten meer op de voorhoofd. Bij vrouwen ontstaan rimpels meer rond de bovenlip."

Groot onderzoek

Mekić onderzocht het verband tussen voedingspatronen en rimpels van 1140 mannen en 1613 vrouwen uit Rotterdam. "We hebben op een bepaald moment een 3d-foto van deze groep mensen gemaakt en met een bepaald computerprogramma gekeken hoeveel rimpels ze hebben. Tegelijkertijd hebben we de mensen naar hun eetpatroon gevraagd."

De bevindingen zijn gepubliceerd in het Journal of the American Academy of Dermatology (JAAD), een invloedrijk wetenschappelijk tijdschrift in de dermatologie. 

Waarom alleen op vrouwen?

Wat nieuwe rimpelvorming bevordert? Roken en alcohol. "Vooral bij vrouwen zorgt roken voor veel rimpels", stelt de onderzoeker. Ook bewerkte producten met veel zout en snacks zorgen ervoor dat nieuwe rimpels meer kans krijgen.

Meer op rtlnieuws.nl
Pas op: lach jezelf niet in de kreukels