Gezondheid

'Er staan veel levens op het spel': Sytske is afhankelijk van inwendige insulinepomp

04 april 2018 06:28 Aangepast: 04 april 2018 20:40
Sytske Oosthoek Beeld © RTL

Diabetespatiënt Sytske Oosthoek maakt zich grote zorgen over haar eigen toekomst en die van tientallen lotgenoten. Sytske heeft diabetes type 1 en is 'levensafhankelijk' van een insulinepomp van Medtronic, maar de Amerikaanse farmaceut stopt met de productie. "Een heel zorgelijke situatie", zegt Sytske.

Sytske (33) weet al sinds haar 9de dat ze diabetes type 1 heeft. Die ziekte heeft er onder andere voor gezorgd dat ze nagenoeg blind is, maar dankzij de inwendige insulinepomp van Medtronic is Sytske in ieder geval niet aan een ziekenhuisbed gekluisterd. Die pomp kreeg ze in 2003 nadat was gebleken dat ze een insulineresistentie had opgebouwd. Insuline die ze spuit of via een extern pompje toedient, wordt niet opgenomen door haar lichaam.

Veel levens op het spel

Er werd dus een insulinepomp geïmplanteerd, maar binnenkort stopt de enige fabrikant met de ingewikkelde productie daarvan. Tot groot verdriet van de zeventig diabetespatiënten in Nederland die van zo'n pomp afhankelijk zijn. "Er staan heel veel levens op het spel", waarschuwde Sytske gisteravond bij RTL Late Night. 

ZIE OOK: Pubers met diabetes worden niet begrepen: 'Nee, ik eet niet ongezond!'

"Ik vind het een eng idee dat er gestopt wordt met de productie, terwijl er nog geen nieuwe pomp is. Het gaat om heel veel levens. Het is heel eng dat de regie wordt overgenomen. Ik heb juist altijd geprobeerd om de controle zoveel mogelijk te houden. Dit geeft totale onmacht."

Medtronic laat in een reactie weten 'er alles aan te doen' om de beschikbaarheid van de insulinepomp op korte termijn te behouden en 'mogelijk dankzij samenwerking een alternatief voor de langere termijn te bieden'.

Sytske Oosthoek heeft diabetes en de productie van haar pomp stopt

Sytske is afhankelijk van een inwendige insulinepomp, net als zeventig andere patiënten in Nederland. Helaas stopt de fabrikant van deze pomp in 2019 met de productie waardoor wereldwijd duizenden patiënten aan hun lot worden overgelaten.

Toch heerst er bij Sytske en veel lotgenoten 'veel spanning'. "En als je diabetes hebt, ben je daar heel gevoelig voor. Dat heeft ook z'n effect op de bloedsuikerwaarden."

ZIE OOK: Diabetes Fonds waarschuwt: veel te veel suiker in ons eten

Zonder pomp moeten Sytkse en veel andere lotgenoten het ziekenhuis in, zegt ze. "Ik heb in het verleden al wel honderd infusen aangeprikt gekregen en heb alle denkbare complicaties gehad. Er zijn momenten geweest, en dat klinkt misschien gek, dat ik bijna afscheid heb moeten nemen van het leven."

Alternatief

Alle hoop van Sytske en veel andere diabetespatiënten is gevestigd op DiaLin, een Nederlands alternatief voor de pomp van Medtronic. Sytske heeft een crowdfundingsactie opgezet met als doel een half miljoen euro op te halen zodat in de tweede helft van volgend jaar een prototype kan worden ingebracht bij de eerste patiënten. 

"Die pomp móet er dus komen", schrijft Sytske op de doneerpagina. Er is tot nu toe ruim 100.000 euro bijeengebracht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore