Gezondheid

Voedingscentrum: 'Maak je geen zorgen over koffiedrinken'

30 maart 2018 15:15 Aangepast: 30 maart 2018 22:10
Niets mis met een paar koppen koffie per dag, aldus het Voedingscentrum Beeld © iStock

Koffieliefhebbers kunnen opgelucht ademhalen: een kopje koffie is minder gevaarlijk voor de gezondheid dan in Amerika wordt gedacht. Verschillende Nederlandse instituten spreken het verhaal van een Californische rechter tegen.

Die bepaalde dat alle koffie in de staat voortaan moet worden voorzien van een waarschuwing tegen kanker omdat de drank de chemische stof acrylamide bevat. Volgens de rechter toonde een aantal koffiebedrijven, waaronder Starbucks, onvoldoende aan dat het gevaar van de stof verwaarloosbaar is. Acrylamide ontstaat bij het branden van koffiebonen.

Geen zorgen

Maar het Voedingscentrum stelt dat de gemiddelde koffiefan zich hierom geen zorgen hoeft te maken. "Dierstudies laten zien dat acrylamide kankerverwekkend kan zijn, maar of die conclusie meteen doorgetrokken kan worden naar mensen weet niemand. Wij zeggen in ieder geval dat een paar koppen koffie per dag prima kan. Wat wij mee laten wegen, is dat de Gezondheidsraad twee jaar geleden vond dat het drinken van koffie positieve effecten kan hebben."

Ook uit Brits onderzoek van vorig jaar bleek dat het drinken van drie tot vier kopjes per dag vele voordelen kan opleveren. Wetenschappers concludeerden dat koffie het risico op onder meer diabetes type 2, dementie en leverziekten zoals levercirrose vermindert. 

Video: lang leve het bakkie pleur

Wat zijn de voor- en nadelen van het drinken van koffie?

Kleine hoeveelheid

Ook KWF Kankerbestrijding is het met het Voedingscentrum eens. "Het gaat om een dermate kleine hoeveelheid dat het geen gevaar oplevert voor de gezondheid", zegt een woordvoerder van KWF. "Het stofje zit in wel meer producten, zoals pepernoten, ontbijtkoek en patat." 

Daarnaast moeten producten als koffie voldoen aan Europese richtlijnen waarin een maximumgehalte aan acrylamide is bepaald. De richtlijnen moeten de voedselveiligheid garanderen. Daarom testte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit volgens een woordvoerder vorig jaar nog enkele monsters van koffiebonen en oploskoffie die op de Nederlandse markt verkrijgbaar waren. Die voldeden allemaal aan de richtlijnen.

Te heet

Voor belangenorganisatie Koffie en Thee Nederland is opnieuw bevestigd dat koffie past in een verantwoord voedingspatroon en een gezonde leefstijl. "Het is van belang dat we de afweging en interpretatie van de vele wetenschappelijke onderzoeken die er zijn over koffie overlaten aan autoriteiten, die wij als Koffie & Thee Nederland als leidraad nemen. Het advies van de Gezondheidsraad is door het Voedingscentrum vertaald in de Richtlijnen Schijf van Vijf.  Daarin is koffie opgenomen."

Het KWF waarschuwt wel voor te hete koffie en adviseert het met mate te drinken. De organisatie volgt hiermee de conclusie van meerdere onderzoekers, die eerder dit jaar zeiden dat het drinken van zeer hete dranken de kans op slokdarmkanker verhoogt.

Meer op rtlnieuws.nl:
'Drink thee minder heet': onderzoekers waarschuwen voor slokdarmkanker

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore