Ga naar de inhoud
Gezondheid

Extreem oude moeder? Dan heb je zelf ook een grotere kans om heel oud te worden

Archieffoto.

Kinderen van extreem langlevende moeders hebben een grotere kans om heel oud te worden dan kinderen van wie alleen de vader ouder is geworden dan 97. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Wetenschappers aan het LUMC onderzochten 421 Nederlandse families die op basis van broer-zuster paren die extreem oud (97 jaar en ouder) zijn geworden. Uit een nieuwe analyse blijkt dat deze langlevendheid vooral wordt doorgegeven via de moeder.

Patroon van moeder

Bij het langlevendenonderzoek, dat 17 jaar geleden is gestart, zijn 944 Nederlandse oude mensen onderzocht. Daarvan leven er nu nog maar zeven. "Bij de families die zo lang leven, komt dat patroon meestal bij de moeder vandaan", vertelt onderzoeksleider en hoogleraar Moleculaire Epidemiologie Eline Slagboom aan RTL Nieuws.

De resultaten zijn ook voor de onderzoekers verrassend. "We hadden zelf verwacht dat de sociaal-economische status van de vader, bijvoorbeeld rijkdom, meer van invloed zou zijn op dat lange leven. Maar nu zijn er aanwijzingen dat levensduur toch meer biologisch is bepaald", zegt Slagboom.   

Gezonde baby

Een van de verklaringen voor de nieuwe bevindingen is dat dit 'overlevingsvoordeel' al begint bij de geboorte. "De moeders die wij met name hebben onderzocht (overwegend geboren rond 1850) waren meestal gezond toen ze hun baby's kregen. We denken dat deze moeders een grotere baarmoeder dan gemiddeld hadden en dat hun baby's met een hoger gewicht werden geboren. Dat zouden factoren kunnen zijn die voor een goede startpositie van de baby hebben gezorgd", zegt Slagboom. 

Een andere verklaring is dat het verloop van veroudering is vastgelegd in het zogeheten mitochondriële DNA. Dit type DNA wordt alleen van moeder op kind overgedragen. 

Twintig procent meer kans

"Iedereen met een extreem langlevende moeder heeft een twintig procent verlaagde sterftekans", vertelt promovendus Niels van den Berg, die de invloed van een oude moeder op een lang leven tijdens deze studie als eerste opmerkte.

Maar het is niet zo dat een oude vader geen enkele invloed heeft. "Als allebei je ouders zo oud zijn geworden, heb je een veertig procent verlaagde sterftekans", zegt Van den Berg. "Hoe meer oude mensen je in je familie hebt, hoe beter je kaarten worden voor een hoge leeftijd", vult Slagboom aan. 

Internationaal onderzoek

De wetenschappers willen een deel van het vervolgonderzoek nu richten op de genen van moeders. "Ons doel is om de factoren te vinden waardoor mensen zo lang leven", zegt Slagboom.

"Tot nu toe was de studie vooral gericht op beide ouders, maar nu we dit weten gaan we kinderen van langlevende moeders nog specifieker onderzoeken." Van den Berg staat te springen om de studie nu ook internationaal uit te pluizen. "Ik hoop dat we uiteindelijk miljoenen families van over de hele wereld kunnen onderzoeken om onze resultaten verder te onderbouwen", zegt de promovendus. 

Meer op rtlnieuws.nl: