Gezondheid

Onderzoekers verbaasd: meer vrouwen aan de botox en fillers dan gedacht

24 maart 2018 23:03 Aangepast: 26 april 2018 20:27
Archieffoto. Beeld © ANP

Gebruiken zoveel Nederlandse vrouwen botox en fillers? Dat had dermatoloog Peter Velthuis van het Erasmus MC niet gedacht. Uit zijn verzamelde cijfers blijkt dat in 2016 390.000 behandelingen zijn gedaan om kraaienpootjes, wallen of rimpels weg te werken of lippen voller te doen lijken. Fillers lijken redelijk veilig, concludeert hij uit dezelfde cijfers.

1 op de 49 vrouwen is in 2016 behandeld met fillers en 1 op de 53 met botox, blijkt uit het onderzoek dat Velthuis samen met cosmetisch arts Tom Decates deed. In 2016 werden zo'n 250.000 botox-injecties gebruikt en 140.000 keer vulmiddel.

"Ik vind het vrij veel en had gedacht dat het minder was", zegt Peter Velthuis.​ Het onderzoek van Erasmus MC staat maandag in het vaktijdschrift Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology.  

Geen cijfers en geen toezicht

In Nederland weten we precies hoeveel hartoperaties en blindedarmoperaties er worden gedaan, maar van de wereld van de cosmetische geneeskunde zijn geen cijfers. Ook is het toezicht daarop slecht georganiseerd, zegt Velthuis. Hij houdt in het Erasmus MC zogeheten complicatiespreekuren voor mensen bij wie de behandeling is misgegaan.

Daarom is het belangrijk te weten hoeveel vrouwen er gebruik van maken, zodat het risico van de behandelingen kan worden ingeschat, zegt de onderzoeker. Een verrassende conclusie uit het onderzoek is dat het gebruik van fillers (die rimpels en plooien opvullen) nu relatief veilig lijkt. Velthuis: "Wij zien jaarlijks zo'n 100 mensen met complicaties van de moderne hyaluronzuur-fillers. Dat is echt weinig op 140.000 behandelingen." 

Oppassen met nieuwe fillers

Toch blijft het oppassen, waarschuwt de arts, vooral met nieuwe middelen. "Omdat er onder vrouwen (en steeds meer mannen) veel vraag is, brengen fabrikanten nieuwe fillers op de markt. Omdat de regulering niet echt op orde is, kunnen die middelen zomaar onveilig zijn. Er zijn in het verleden nieuwe fillers van de markt gehaald, omdat mensen er last van kregen."  

De nu veel gebruikte fillers, de hyaluronzuurfillers, zijn afbreekbaar en verdwijnen na een of twee jaar uit je lichaam. Ook daarmee gaat het soms mis, maar relatief weinig dus.

Controleer of het geen cowboys zijn

Om het risico op problemen zo klein mogelijk te houden, adviseert de dermatoloog om altijd te kijken of de arts of de kliniek die je op het oog hebt is aangesloten bij een beroepsvereniging, zoals de Nederlandse Vereniging van Dermatologie, de Nederlandse Vereniging van Plastische Chirurgie of de Nederlandse Vereniging van Cosmetische Geneeskunde. "Anders zou ik er niet heen gaan. Alleen dan kun je erop vertrouwen dat er basiskwaliteit in huis is en dat de artsen gecontroleerd worden. Dat het geen cowboys kunnen zijn." 

In 2016 werden ook zo'n 250.000 botox-injecties toegediend. Dat middel vermindert de spierwerking en is na vier maanden uitgewerkt. "De complicaties daarvan zijn verwaarloosbaar", zegt Velthuis. "Als je het heel veel gebruikt, heb je alleen geen mimiek meer. Bij subtiel gebruik kan het heel mooi zijn, vind ik."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore