Gezondheid

Rugklachten worden vaak verkeerd behandeld: 'Blijven bewegen is belangrijk'

22 maart 2018 12:27 Aangepast: 25 april 2018 01:26
Beeld © Getty

Bijna iedereen heeft weleens rugpijn. Dat wordt nog te vaak verkeerd behandeld: een derde van de patiënten krijgt bijvoorbeeld een mri-scan, een operatie of sterke pijnmedicatie, terwijl het in vrijwel alle gevallen een beter idee is om simpelweg meer te bewegen.

Als je last hebt van je knie of pijn hebt in je pols, besteed je daar waarschijnlijk niet te veel aandacht aan. Na een paar dagen is de pijn weg en denk je er nooit meer aan. Maar heb je last van je rug? Dat is veel ingrijpender. Je voelt het vaak bij iedere beweging die je maakt en dus is een bezoekje aan de huisarts snel gemaakt.

Angst is niet nodig

Volgens bewegingswetenschapper Maurits van Tulder, van de afdeling gezondheidswetenschappen aan de Amsterdamse VU, is het voor veel mensen ook een belangrijke reden om zich ziek te melden. "Rugklachten kosten de Nederlandse economie 3,5 miljard euro per jaar, waarvan 2,8 miljard door ziekteverzuim." Toch is dat niet nodig: "Patiënten zijn slecht geïnformeerd. Ze worden bij rugklachten heel bang, terwijl het in de meeste gevallen vanzelf overgaat."

Toch is die angst ook in de zorg terug te zien. Volgens Van Tulder krijgt ongeveer een derde van de mensen met rugklachten een verkeerde behandeling. "Er is vaak geen duidelijke oorzaak aan te wijzen voor de klachten. Maar huisartsen hebben weinig tijd en houden zich vaak nog aan de richtlijnen waarmee ze zijn opgeleid. Ze verwijzen dan bijvoorbeeld patiënten door voor een mri-scan of schrijven pijnmedicatie voor."

Onnodige operatie

Het probleem? "De kans is groot dat er op die mri-scan een afwijking wordt gevonden, maar bij mensen zonder rugklachten wordt er even vaak een afwijking gevonden. Dat is vaak dus niet de oorzaak van de pijn, terwijl mensen vervolgens wel onnodig geopereerd worden. En pijnmedicatie zal er niet voor zorgen dat je pijn verdwijnt, er is eerder een risico dat je verslaafd raakt aan opiaten."

Veel beter zou het zijn als mensen simpelweg blijven bewegen. "Als je een tumor in je rug hebt, is het natuurlijk duidelijk dat je daarvoor behandeld moet worden, maar zelfs een hernia kan vanzelf overgaan." Bij driekwart van de mensen verdwijnen de klachten binnen 12 weken. "Het beste dat je kunt doen als je last hebt van je rug, is blijven bewegen."

Blijven bewegen

Van Tulder: "Ga gewoon naar je werk en ga gewoon door met je dagelijkse activiteiten, blijf dus bewegen. Als je nooit veel hebt hardgelopen zal ik natuurlijk nooit adviseren om een halve marathon te gaan lopen, maar blijf bijvoorbeeld op de fiets naar het station gaan. Dan herstel je sneller. Mensen met een langer ziekteverzuim herstellen langzamer van hun rugklachten dan mensen die gewoon blijven werken."

Wat de fysiotherapeut aanraadt om rugpijn te voorkomen:

  • blijf fit door regelmatig te bewegen: wandelen, fietsen, zwemmen, roeien etc.
  • wissel af en toe van houding, zowel thuis als op je werk
  • gebruik, ook op je werk, een stoel met goede steun in je onderrug, ga niet zitten op lage of zachte stoelen.
  • zorg voor ontspanning

Bron: defysiotherapeut.com

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore