Gezondheid

Onderzoekers: sporten op rubberkorrels veroorzaakt geen kanker

21 maart 2018 01:01 Aangepast: 23 april 2018 02:02
Beeld © ANP

Er lijkt geen reden tot zorg over de gezondheid van jongeren die sporten op kunstgrasvelden met rubberkorrels. Amerikaanse onderzoekers hebben geen verband kunnen vinden tussen sporten op zulke velden en lymfeklierkanker.

De onderzoekers deden onderzoek op twintig verschillende punten, maar vonden geen verband tussen kanker en kunstgrasvelden. "Het is niet nodig om kunstgrasvelden te vermijden uit angst voor kanker", schrijven ze in het medisch vakblad Cancer Epidemiology.

ZIE OOK: Onderzoek KNVB naar kankerverwekkende stoffen in kunstgrasvelden

Over het gebruik van de rubberkorrels ontstond eind 2016 ophef na een uitzending van Zembla. In die reportage werd een verband gelegd tussen rubbergranulaat en kanker. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelde daarna een onderzoek in en concludeerde dat sporten op zulke velden niet gevaarlijk is.

Onnodig bang

De VVD vreest dat ouders onnodig bang zijn gemaakt. "Dat kan nooit de bedoeling zijn", zegt Kamerlid Erik Ziengs tegen het Algemeen Dagblad. "Het is positief dat er geen kankergevaar is geconstateerd, maar dit spul komt ook in het oppervlaktewater, grondwater en drinkwater. Dat blijft een zorg", zegt PVV-Kamerlid Roy van Aalst. "Doe mij maar gewoon gras. Daar zijn ook veel verenigingen gelukkig mee."

GroenLinks en SP dringen aan op verder onderzoek naar de effecten van rubberkorrels op het milieu.

Dit kunstgrasveld is gloednieuw, maar wordt niet meer gebruikt

Na signalen over gezondheidsrisico's werd het gloednieuwe kunstgrasveld van SV Houten niet meer gebruikt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore