Gezondheid

Overgrote meerderheid Nederland voelt zich gelukkig

20 maart 2018 01:31 Aangepast: 22 april 2018 00:55
Beeld © Getty Images

Het grootste deel van de Nederlandse bevolking zegt gelukkig te zijn. Bijna negen op de tien volwassenen waardeert het eigen geluk met een rapportcijfer 7 of hoger. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral een goede gezondheid en sociale relaties dragen bij tot geluk. Personen met een Nederlandse achtergrond zijn vaker gelukkig dan personen met een niet-westerse migratieachtergrond. Hoogopgeleiden zijn vaker gelukkig dan laagopgeleiden.

Werkenden gelukkiger

Mensen met een uitkering geven vaker aan ongelukkig te zijn dan werkenden. Dit hangt samen met hun gezondheid, hun financiën en hun dagelijkse bezigheden. Van de werkenden geeft 84 procent aan tevreden te zijn met het werk.

ZIE OOK: Nederland weer bij 'gelukkigste' landen

Het CBS doet sinds 2013 onderzoek naar het geluksgevoel en constateert dat het stabiel is. Aanleiding voor de publicatie is de Internationale Dag van het Geluk, vijf jaar geleden door de Verenigde Naties in het leven geroepen. Vorige week werd al bekend dat Nederland bij de gelukkigste landen ter wereld hoort.

Wat maakt Nederland nou zo gelukkig? 'Mijn moeder'

"De mogelijkheid om je leven te veranderen. Een nieuwe partner, een nieuwe baan. Die dingen kunnen bijdragen aan geluk", zegt geluksprofessor Ruut Veenhoven.

Het CBS baseert zijn conclusies op een enquête waaraan ruim 7000 mensen meededen. Zij gaven op een schaal van 1 tot en met 10 aan hoe gelukkig zij waren. Bij een score van 7 of hoger spreekt het CBS van 'gelukkig', bij een score van 5 of 6 is dat 'niet gelukkig, niet ongelukkig' en bij scores van 1 tot en met 4 is dat 'ongelukkig'.

Representatieve steekproef

Volgens een woordvoerster van het CBS betreft het een representatieve steekproef over een langere tijd en niet op een moment, 'zodat we niet alleen meten als bijvoorbeeld Feyenoord keihard verliest en iedereen 's avonds huilend naar bed gaat'.

Van de ondervraagden zegt 3 procent ongelukkig te zijn. De overige 7 procent zit er ergens tussenin en noteerde een 5 of 6 als cijfer.

Geluk: hoe werkt dat eigenlijk in je hoofd?

Geluk zit tussen je oren! Hormonen zorgen voor dat prettige geluksgevoel. Zo werkt dat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore