Ga naar de inhoud
Gezondheid

We worden steeds ouder (en ook nog eens in goede gezondheid)

Beeld © ANP

Nederlanders worden niet alleen steeds ouder, ze blijven ook langer gezond. Mensen die in 2040 de leeftijd van zestig jaar bereiken, zullen gemiddeld drie jaar langer leven dan zestigers van nu.

Daarbij blijven ze ook vier jaar langer vrij van 'matige of ernstige' fysieke beperkingen, mits de verbetering van de volksgezondheid en de dalende sterftecijfers van de afgelopen decennia doorzetten. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd.

ZIE OOK: Levensverwachting omlaag, maar pensioenleeftijd blijft gelijk

Het CBS kijkt niet alleen naar fysieke beperkingen, maar ook naar de 'als goed ervaren gezondheid'. Die stijgt ook, maar minder snel dan de totale levensverwachting. Het resultaat is dat de gemiddelde Nederlander dus ook meer jaren zal moeten leven met een minder goede gezondheid.

Vrouwen worden nog steeds ouder dan mannen. Zij die in 2020 zestig worden, hebben gemiddeld nog ruim 26 jaar voor de boeg waarvan 14,5 jaar in 'als goed ervaren gezondheid'. Mannen die in 2020 zestig jaar worden, hebben volgens de projectie gemiddeld nog 23,6 jaar te leven, waarvan ruim 15 jaar in een gezondheid die ze als goed ervaren.

ZIE OOK: Levensverwachting naar 90 jaar

Ten slotte blijven hoogopgeleide zestigers gemiddeld zes jaar langer vrij van fysieke beperkingen dan laagopgeleiden. Mensen met een hbo- of universitaire opleiding leven gemiddeld ook drie jaar langer.