Ga naar de inhoud
Gezondheid

Dit leeft er allemaal in jouw bed en zo vaak moet je je lakens verschonen

Beeld © Getty

Vandaag is de Wereld Slaap Dag, reden om eens kritisch naar je bed te kijken. Want wat leeft er allemaal in je bed als je je beddengoed niet vaak genoeg verschoont, en hoe vaak moet je dat eigenlijk doen? We vroegen het aan microbioloog Jasper Buikx van ARTIS-Micropia.

Wat leeft er allemaal in je bed?

"Er leven met name lichaamseigen microben tussen je lakens. Dat zijn huidbacteriën en andere microben die overdag op je gezicht en je lichaam landen en die je vervolgens 's nachts in je bed achterlaat. Over de aantallen is moeilijk iets te zeggen. Er is weleens onderzoek naar gedaan, maar vooral door belanghebbende partijen die bijvoorbeeld antibacteriële kussens maken. Wat ik wel kan zeggen, is dat een mens over het algemeen meer microben bij zich draagt dan dat hij lichaamscellen heeft."

Zijn die microben schadelijk?

"Veel van die microben draag je overdag ook gewoon bij je, die zijn over het algemeen niet schadelijk. Het kan zijn dat er een opportune ziekteverwekker tussenzit, die onder de verkeerde omstandigheden een zwak iemand ziek kan maken. Denk aan de ziekenhuisbacterie MRSA, die resistent is voor antibiotica. Die kan best problemen veroorzaken bij mensen die toch al wat zwakker zijn, als je bijvoorbeeld grieperig of verkouden bent."

Hoe kun je dat voorkomen?

"Door je beddengoed regelmatig te wassen. Eén keer per week is aan te raden en als je ziek bent vaker. In een ideale situatie hang je ook iedere ochtend je beddengoed buiten uit, maar ik denk dat dat in Nederland niet heel realistisch is. Door het weer, maar ook door de drukke levens van mensen. Maar het is wel goed om te weten dat je iedere nacht 200 milliliter aan vocht verliest en dat al dat vocht microben mee je bed in neemt, die je er dus ook weer uit moet wassen."

Hoe krijg ik al die microben uit m'n bed?

"Het is verstandig om je beddengoed wat warmer te wassen dan je kleding. Bacteriën op je huid kunnen goed tegen 30 graden, dus als je je beddengoed ook op die temperatuur wast, zal dat niet veel effect hebben. Het hangt natuurlijk ook van de stof af, maar zelf was ik bijvoorbeeld theedoeken altijd op 90 graden. Verder is het ook aan te raden om je kussens één of twee keer per jaar te wassen, of eens in de twee jaar te vervangen. Ook daar gaan microben in zitten."

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron: RTL Nieuws