Gezondheid

'Meer risico op leukemie door transformatorhuisjes'

18 april 2018 10:00 Aangepast: 03 mei 2018 03:54
Er staan naar schatting meer dan 100.000 van dit soort transformatorhuisjes in Nederland. Beeld © ANP

Kinderen die in de buurt van transformatorhuisjes wonen, lopen mogelijk hoger risico om leukemie te krijgen dan andere kinderen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Gezondheidsraad.

Hard bewijs ontbreekt, maar de Gezondheidsraad beschikt over aanwijzingen dat de straling uit transformatorhuisjes het risico op gezondheidsproblemen bij kinderen vergroot. Een kind per twee jaar zou leukemie, ofwel bloedkanker, ontwikkelen als gevolg van zulke elektromagnetische velden.

De raad adviseert de politiek in Den Haag om geen nieuwe gebouwen in de nabijheid van transformatorhuisjes te bouwen. Bestaande gebouwen en woningen kunnen gewoon blijven staan.

Langdurige blootstelling

Er is pas sprake van een verhoogd risico als kinderen langdurig worden blootgesteld aan straling. Het moet dan gaan om een periode van minimaal een jaar en gemiddeld 14 uur per dag. Het transformatorhuisje moet daarvoor bovendien dicht bij een school of woonhuis staan, meestal één tot zes meter. Hoe dicht bij precies is afhankelijk van de hoeveelheid straling die uit zo'n huisje komt.

In Nederland krijgen ongeveer 135 kinderen per jaar leukemie. "Blootstelling aan magnetische velden die de lijnen opwekken zou hiervoor verantwoordelijk kunnen zijn, al vallen andere (onbekende) factoren of toeval niet uit te sluiten. De kans op het krijgen van kinderleukemie lijkt naar schatting met een factor 1,2 verhoogd te zijn bij kinderen die binnen ongeveer 50 meter van een bovengrondse elektriciteitslijn wonen", stelt de raad.

Volgens Kennisplatform Elektromagnetische Velden​ staan er in Nederland naar schatting meer dan 100.000 transformatorhuisjes: ten minste een voor iedere woonwijk. Niet alle transformatorhuisjes zijn hetzelfde, er zijn verschillende soorten. En ze stoten niet allemaal dezelfde hoeveelheid straling uit. Die moet per geval berekend worden.

Hoogspanningskabels

Uit eerder onderzoek bleek al dat wonen onder hoogspanningskabels schadelijk kan zijn voor de gezondheid. De kabels geven een bepaald soort straling af die vooral bij kinderen kanker zou veroorzaken. Overigens zijn er ook onderzoeken die het verband tussen kanker en hoogspanningskabels niet bewezen achten. Toch nam het kabinet in 2013 het zekere voor het onzekere. Enkele honderden gezinnen ontvingen een aanbod tot uitkoop.

`