Ga naar de inhoud
Gezondheid

Medicijntekort groeit: 'Volstrekt onverantwoord'

Beeld © ANP

Het tekort aan medicijnen in Nederland is het afgelopen jaar weer toegenomen. Hoewel het ministerie van Volksgezondheid vorig jaar tientallen maatregelen afkondigde om de tekorten tegen te gaan, zijn er dus juist meer mensen die plotseling een ander medicijn moeten slikken.

Dat blijkt uit cijfers die RTL Nieuws kreeg van de apothekersorganisatie KNMP. In 2016 telde de organisatie 710 tekorten, in 2017 was dat aantal gestegen tot 732. "Het is voor de apothekers in Nederland onderhand onverteerbaar", zegt KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent.

Kwetsbaar productieproces

Volgens Merit Boersma van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen hebben de tekorten meerdere oorzaken. "Ten eerste is het productieproces van geneesmiddelen kwetsbaar. Daar zitten veel schakels in en zodra er bij één van die schakels iets misgaat, zijn de medicijnen tijdelijk niet leverbaar."

Daardoor zijn de tekorten een wereldwijd probleem. Maar in Nederland wordt dat nog eens versterkt door het inkoopbeleid van verzekeraars, zegt Boersma. "Als er meerdere geneesmiddelen zijn met dezelfde werkzame stof, mag de verzekeraar bepalen welke hij vergoedt. Dat is vrijwel altijd de goedkoopste variant."

Preferentiebeleid

Dat heeft vervelende gevolgen: uit onderzoek van adviesbureau Berenschot, in opdracht van KNMP, Bogin en de Vereniging Innovatieve geneesmiddelen, blijkt dat Nederland meer tekorten heeft dan andere landen in Europa. Dat hangt samen met lage geneesmiddelenprijzen, een kleine markt en een hoog gebruik van generieke medicijnen. Volgens Berenschot is daarom een versoepeling van het preferentiebeleid nodig.

Om deze medicijnen gaat het

Volgens KNMP is er sprake van een tekort op een moment dat een medicijn twee weken lang in het hele land niet leverbaar is. De organisatie controleert dat altijd bij de fabrikant. De tekorten komen meestal voor bij goedkope en veelgebruikte medicijnen, zoals kalmeringsmiddelen en bloeddrukverlagers. Hier vind je een lijst waarop je kan zien aan welke medicijnen er op dit moment een tekort is.

Daarnaast zorgen de tussenhandel of de apotheek er door het preferentiebeleid voor dat er een grote voorraad is van medicijnen die vergoed worden. Van de medicijnen die niet vergoed worden is er nauwelijks een voorraad, die worden immers niet veel verkocht. "Als er dus iets misgaat bij het produceren van het goedkoopste medicijn, of bij toenemende vraag, is het moeilijk om over te stappen naar een ander middel. Daardoor zijn de tekorten soms moeilijk op te vangen."

Eelke heeft meer last van ADD door medicijntekort:

Eelke heeft last van ADD, maar kan niet langer het medicijn gebruiken dat het beste werkt. Het is niet te krijgen.

Hogere boetes

Het gebeurt overigens niet vaak dat er helemaal geen medicijn meer is. Meestal springen andere fabrikanten bij tekorten bij, maar andere medicijnen zijn soms net wat anders. Daarom is het voor patiënten niet prettig dat er tekorten zijn.

Het CDA vindt dat fabrikanten gewoon moeten leveren, zegt Tweede Kamerlid Joba van den Berg. "Als de voorraden te klein zijn, is dat volstrekt onverantwoord gedrag van fabrikanten en de tussenhandel. Zij zijn verplicht om voor die voorraden te zorgen, als ze dat niet doen overtreden ze de wet."

De partij pleit er daarom voor om harder op te treden als er een tekort is van een bepaald medicijn. "Wetten zonder werking zijn waardeloos, de inspectie moet harder handhaven en hogere boetes uitdelen", zegt Van den Berg. De boete, die in 2016 al eens verhoogd werd van 45.000 naar 820.000 euro, is pas één keer uitgedeeld.

Meer op rtlnieuws.nl:
Dreigen, schreeuwen en spugen: agressie in de apotheek door medicijntekort