Gezondheid

Tijd dringt voor doodzieke Oscar (23): binnen een maand een stamceldonor nodig

02 maart 2018 07:06 Aangepast: 19 mei 2018 16:01
Oscar, in 2016 in het ziekenhuis.

Ruim twee jaar geleden kreeg Oscar te horen dat hij leukemie heeft. Een stamceldonor kan zijn leven redden, maar die is nog steeds niet gevonden. Met nog maar een maand te gaan zetten zijn ouders alles op alles om de zoektocht naar een match tot een goed einde te brengen.

Toen Oscar nog maar net wist dat hij ziek was, kon hij er zelf nog goed over vertellen. Over hoe hij zich de ene dag nog prima voelde en de volgende dag met een grieperig gevoel en blauwe plekken naar de huisartsenpost ging. Twee dagen later kreeg hij te horen dat hij leukemie had. "Ik dacht: waarom overkomt mij dit nou?", zei hij twee jaar geleden.

40 graden koorts

"Ik weet nog dat mijn eerste reactie was: hoeveel procent overlevingskans is er? Net iets meer dan 50 procent, was het antwoord. Ik had niet veel tijd om het te verwerken. Ik moest mijn spullen pakken en me melden in het ziekenhuis."

Oscars leven zou gered kunnen worden als hij een geschikte stamceldonor vindt. Tot nu toe is dat nog niet gelukt en is hij er door de leukemie een stuk slechter aan toe. Het lukt hem niet meer om dat zelf te vertellen. "Hij lag gisteren met ruim 40 graden koorts in zijn ziekenhuisbed, met een hele hoge hartslag", vertelt zijn moeder, Marie-José Westbroek.

De tijd dringt

Het is duidelijk: de tijd dringt. Omdat de vader van Oscar Indisch is en zijn moeder Nederlands, is de kans op een match ontzettend klein. "Omdat de gezondheid van Oscar snel achteruit gaat, is het traject om hem voor te bereiden op de transplantatie al ingezet. Over een maand moet die transplantatie plaatsvinden", zegt Marie-José. "Als er in de komende maand geen donor wordt gevonden, wordt de kans nog reëler dat hij overlijdt."

Zo werkt een stamceltransplantatie

​Oscar is afhankelijk van een stamceltransplantatie omdat er door leukemie kwaadaardige cellen in zijn bloed zitten. Die worden aangemaakt door stamcellen. Jaap Dijkman, directeur van stamcelorganisatie Matchis: "Als je alle zieke stamcellen vervangt door stamcellen van een donor, kun je weer gezonde witte bloedcellen aanmaken."

"Maar die nieuwe stamcellen moeten heel erg lijken op de stamcellen van de patiënt zelf, anders stoot het lichaam de cellen weer af of vallen de nieuwe cellen gezonde cellen van de patiënt aan. Normaal gesproken is de kans 1 op 50.000 dat cellen van een donor goed genoeg op die van een patiënt lijken. Bij Oscar is die kans door zijn achtergrond nog kleiner. Om de kans op een match zo groot mogelijk te maken, proberen wij zo veel mogelijk stamceldonoren te vinden. Wereldwijd zijn er 32 miljoen donoren."

Oscar zelf heeft aangegeven dat hij nog wil vechten voor zijn leven. "Hij is op 18 februari 23 geworden, en hij zei: ik ben nog niet klaar met het leven. Hij wil nog niet stoppen. Het traject voor die transplantatie is ontzettend zwaar voor hem, dus we hebben afgesproken dat hij altijd de eindregie heeft. Als hij zegt dat hij het niet meer kan, dan ligt het besluit om ermee te stoppen bij hem. Wij gaan hem gewoon steunen, dag voor dag, en we hopen dat een donor zich op tijd meldt."

Aanmelden als donor

Matchis doet er alles aan om Oscar en zijn ouders bij die zoektocht te helpen. "Als het nodig is, kan een donor binnen een paar weken stamcellen doneren. Die tijd is nodig voor het vinden van de match, de keuring, de afname van de stamcellen en voor de voorbereiding van Oscar om de stamcellen te ontvangen. Het is dus zaak dat zo veel mogelijk nieuwe donoren zich nu aanmelden, want de tijd dringt echt", zegt Dijkman.

Stamceldonatie: zo werkt het

Stamceldonor worden?

Denk jij erover na om stamceldonor te worden? Hier lees je hoe dat in zijn werk gaat. En hier kun je je aanmelden.

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore