Ga naar de inhoud
Gezondheid

Rookruimtes in horeca niet langer toegestaan

(Archieffoto)

Horecabedrijven mogen geen aparte ruimte meer hebben voor rokers. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vandaag bepaald.

Sinds 1 juli 2008 geldt in de horeca een rookverbod. Voor speciaal aangewezen rookruimtes geldt een uitzondering, maar de nietrokersvereniging CAN (Clean Air Nederland) spande een rechtszaak aan om die speciale ruimtes te laten verbieden.

Sociale druk

Het gerechtshof stelt de vereniging nu in het gelijk. De uitzondering voor zulke rookruimtes is in strijd met de regels die zijn afgesproken met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over het tegengaan van tabaksgebruik.

Niet-rokers in horecagelegenheden kunnen volgens het hof sociale druk voelen om naar mensen in rookruimtes toe te gaan. Medewerkers van cafés en restaurants worden bovendien aan rook blootgesteld als ze de rookruimtes moeten opruimen.

Terrassen

CAN is tevreden. "Wat belangrijk is", zegt voorzitter Tom Voeten, "is dat de stap die twee jaar geleden is gezet om ook de kleine horeca rookvrij te maken, nu is doorgetrokken naar rookhokken. Daarmee is in feite de hele horeca rookvrij." Alleen op terrassen mag nog worden gerookt. "Dat zijn publieke ruimtes", zegt Voeten.

3 tips om te stoppen met roken

Een neuropsycholoog geeft drie tips die stoppen met roken makkelijker maken.