Gezondheid

Geen pillen maar VR-bril: paranoïde mensen durven straat weer op

09 februari 2018 11:53 Aangepast: 09 februari 2018 13:22
Een beeld dat de patiënten zien als de de VR-bril dragen. Beeld © UMCG

Mensen met een psychose kunnen hun paranoia en extreme angsten overwinnen met een virtual reality-bril. Door hun angsten te confronteren in een virtuele omgeving, leren ze er beter mee omgaan en durven ze uiteindelijk in de echte wereld weer meer te doen.

Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van de VU, het UMCG en de Parnassia Groep. Chris Geraets werkte mee aan het onderzoek en vertelt dat paranoïde mensen vaak heel bang zijn dat anderen ze iets aan willen doen. "Deze mensen hebben vaak een vertekend beeld van de werkelijkheid. Ze worden heel erg achterdochtig en trekken zich daardoor terug uit het sociale leven."

Nooit meer naar supermarkt

Als ze in het openbaar in de buurt van veel andere mensen zijn, zijn ze vaak heel gespannen en krijgen ze soms zelfs vluchtreacties. "Een van onze deelnemers durfde daardoor niet meer naar de supermarkt. Ze stelde het steeds tot het allerlaatste moment uit en vluchtte soms zelfs de winkel uit. Andere mensen durven niet meer met het openbaar vervoer te reizen en zien daardoor hun vrienden en familie veel minder."

Met de VR-bril kunnen paranoïde mensen door een supermarkt lopen, zonder dat er gevaar voor ze is. "We kunnen van tevoren met ze bespreken wat voor situatie ze bij ons willen oefenen en hoeveel mensen ze willen dat er door die virtuele wereld rondlopen." De onderzoekers kunnen ervoor zorgen dat er maar een paar andere mensen in de supermarkt zijn, maar ook dat het er ontzettend druk is.

Miniatuurvoorbeeld

Een beeld dat de patiënten zien als de de VR-bril dragen. (Bron: UMCG)

De behandeling werd getest op 116 mensen met een psychotische stoornis. Na 16 sessies was bij hen de achterdocht in het dagelijks leven behoorlijk verminderd. Ze waren minder bang om bijvoorbeeld met de bus te reizen of naar de sportschool te gaan. Drie maanden na de sessies was dat nog steeds zo. "Ook de vrouw die bang was om boodschappen te doen, gaat nu nog steeds zonder problemen naar de supermarkt. De wereld van de deelnemers is een stuk groter geworden."

Meer zelfvertrouwen

Op dit moment worden de 100.000 Nederlanders met psychotische stoornissen vaak behandeld met medicatie en gesprekstherapie. Geraets denkt dat de VR-bril een belangrijke aanvulling kan zijn. "Tijdens het onderzoek zagen we dat mensen nieuwsgierig waren naar de VR-bril en het graag wilden proberen. Ze hadden er plezier van en kregen er echt meer zelfvertrouwen van."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore