Gezondheid

'Stap eens uit die negativiteitswaan, het gaat beter dan ooit'

16 januari 2018 15:04 Aangepast: 18 januari 2018 13:25
Geef als leidinggevende vaker complimenten, adviseert Rijn Vogelaar.

We zijn met zijn allen te negatief, vindt auteur en enthousiasmetrainer Rijn Vogelaar. Hij schreef het boek 'Negativiteit Mania, de waan van het negativiteitsdenken'. Ons brein is evolutionair gezien gefocust op alles wat misgaat, maar daar valt iets aan te doen. Ook op de werkvloer.

Vanwaar je doel om de wereld wat positiever te laten denken?

"Ik kom uit het bedrijfsleven. Ik zag daar hoe dominant negativiteit is. Werknemers krijgen alleen de negatieve dingen op hun bureau. Bij slechte cijfers gaan de alarmbellen af. Je krijgt als medewerker altijd te horen wat niet goed gaat en wat beter moet. Ik vraag me af waarom positieve zaken zo weinig aandacht krijgen."

Het lijkt me dat hier een rol ligt weggelegd voor een leidinggevende. Wat moet die doen?

"Een positieve leidinggevende zal zijn personeel proberen te betrappen op de goede dingen en daarover zijn waardering uitspreken. Natuurlijk moet je soms ook fouten uit durven spreken. Maar een leidinggevende heeft de belangrijke taak om talent te zoeken en complimenten uit te delen. Dat gebeurt nog te weinig."

"Toen ik zelf nog directeur was heb ik mezelf zelfs een complimentenquotum opgelegd. Ik vergat gewoon wat voor goede dingen er gebeuren. De medewerkers vonden dat fijn en daardoor kreeg ik er goede reacties op. Een win-winsituatie dus. Als bedrijf kwamen we in een positievere flow. Dat zorgt voor motivatie en betere prestaties."

Waar komt dat negatieve denken vandaan?

"We leven in een veilige wereld, maar ons brein staat nog op standje prehistorie. Het is een fantastisch orgaan, maar het past niet helemaal meer bij deze tijd. We hoeven ons niet meer alleen bezig te houden met kortetermijndenken, met zorgen of we vanavond wel eten hebben. Er dreigt geen continu gevaar. Toch neemt ons brein vooral negatieve dingen op. We onthouden dat beter dan positieve informatie."

Wat zijn daar de gevolgen van?

"We worden er verdrietig van. Het heeft effect op onze lichamelijke en psychische gesteldheid. Meer depressiviteit bijvoorbeeld. Vooral onder jongeren nemen psychische problemen, zoals burn-outs, toe. Ze voelen de somberheid van deze wereld. Dat beeld krijgen ze op het werk en vanuit de media."

Maar we hebben het toch beter dan ooit?

"Absoluut. Ondanks de toename in depressiviteit, geven de meeste mensen aan dat ze zich gelukkig voelen. En ze zien dat het in hun omgeving goed gaat. Maar toch zeggen ze dat het land naar de kloten gaat. Dat vertaalt zich naar een brexit, de discussie rond zwarte piet, Trump die Amerika verscheurt."

Miniatuurvoorbeeld

'Ze zien dat het in hun omgeving goed gaat. Maar toch zeggen ze dat het land naar de kloten gaat.' (foto: ANP)

Je geeft daar ook de media de schuld van. Maar je kan toch niet verwachten dat er bewust positieve berichtgeving wordt gebracht? Nieuws is immers nieuws.

"Nieuws zijn dingen die opvallen, dat hoeven toch niet per se negatieve dingen te zijn? Ik vind dat de media tekortschieten. Terrorisme is geen groot probleem, het is zelfs een verwaarloosbaar probleem. In Nederland is, op de moord op Theo van Gogh na, helemaal geen sprake van moslim-terroristische aanslagen. Maar ook elke mislukte aanslag of nepbericht haalt groots het nieuws."

"Ga als journalist niet meteen op het negatieve zitten, kijk ook eens naar de andere kant van een verhaal. Waarom lezen we niet meer over de mooie initiatieven binnen de moslimwereld, het ondernemerschap, de succesverhalen?"

Je vindt dat ook de overheid positiever moet zijn. Hoe kan de Belastingdienst volgens jou positiever blauwe brieven versturen?

"Het klopt dat belasting betalen niet leuk is. Daarom zou het mooi zijn als meer naar voren wordt gebracht wat de Belastingdienst allemaal voor mooie dingen met het geld doet."

"Ook politici gaan in die negativiteitswaan mee. Je krijgt aandacht als je het beleid van een collega afkraakt. Maar je kan het toch ook eens met elkaar eens zijn? Maar ja, dan haal je de pers niet."

Dat negatieve denken begint volgens jou al op jonge leeftijd, op school. Wat is daar het probleem?

"Het onderwijs is een rodepennenfabriek. Het is gericht op het niet halen van onvoldoendes. Een negatieve insteek. Eigenlijk is daardoor het systeem erop gericht dat je overal zessen voor haalt. Want dan ga je over."

"Maar er is geen aandacht voor de negens, de dingen waar je heel goed in bent. Terwijl eigenlijk iedereen zijn talenten zou moeten ontplooien. Dan mag daar best een drie tegenover staan. Maar in het onderwijs kijken ze alleen naar de rodepennenstrepen bij die drie."

Thumbnail

'Het onderwijs is een rodepennenfabriek. Het is gericht op het niet halen van onvoldoendes.' (foto: ANP)

Maar moet alles dan maar leuk zijn? Tegenslag hoort toch ook bij het leven?

"Absoluut, maar het is een balans. Je leert van dingen die er fout gaan, maar je leert net zoveel als je benadrukt wat goed gaat. Het moet natuurlijk geen goednieuwsshow worden, want dat leidt weer tot zelfoverschatting en narcisme. Ik hoop alleen op bewustwording, dat we ook positiviteit een centrale rol in ons leven gaan laten spelen."

Hoe kunnen we dat gemakkelijk doen?

"Kijk eens wat vaker terug naar de leuke dingen die je hebt gedaan met je gezin. Of kijk op het einde van de week eens terug naar de leuke momenten die er waren op het werk. Bespreek dat met elkaar. En denk aan het complimentenquotum. We kunnen allemaal elke dag minimaal één oprecht compliment extra geven."

Lees ook: Ongelukkig in je werk? Dan ben je waarschijnlijk boven de 35

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van