Ga naar de inhoud
Gezondheid

800.000 Nederlanders met depressie: 'Praat erover, het kan ons allemaal overkomen'

Beeld © ANP XTRA

Het kan ons allemaal overkomen. En als het gebeurt, praat er dan over. Dat is de boodschap van een nieuwe campagne over depressie van het ministerie van Volksgezondheid. Die begint vandaag.

Een op de twintig Nederlanders kampt met een depressie. Dat zijn er meer dan 800.000. Vooral vrouwen zijn er vatbaar voor, blijkt uit cijfers van het Trimbos Instituut. 

Ongeveer een kwart van de vrouwen (ruim 24 procent) heeft ooit in haar leven een depressie meegemaakt. Bij mannen ligt dat percentage lager, namelijk 13 procent. 

ZIE OOK: Depressief of 'gewoon' in een dip?

Toch blijken jongeren (13 tot 18 jaar) en jonge vrouwen (18 tot 35) het moeilijk te vinden om over depressie te praten. Ze vinden het lastig om het gesprek te beginnen, terwijl veel vrienden en familie het onderwerp juist vermijden omdat ze bang zijn de ander te kwetsen. En daarom start het ministerie van Volksgezondheid een bewustwordingscampagne, onder andere met tv-reclames.

Ontzettend verdrietig

"Want door erover te praten, kun je voorkomen dat klachten uitgroeien tot een allesoverheersend probleem", zegt staatssecretaris Blokhuis. "Door het bespreekbaar te maken, hebben mensen die depressief zijn niet het gevoel er alleen voor te staan."

Groepen die extra risico op een depressie lopen, zijn lageropgeleiden, alleenstaanden, werklozen, arbeidsongeschikten en personen met een lager inkomen. Hoe sneller een depressie gesignaleerd wordt, hoe beter het behandeld kan worden, zeggen deskundigen.

Grote kans op terugkeer

De kans dat een depressie terugkeert is bovendien groot. Bij de helft van de mensen die ooit een depressie hebben gehad, komt de depressie terug. Gemiddeld zo'n zeven tot acht keer tijdens hun leven.

De officiële definitie van depressie

Om de diagnose 'depressie' te stellen, moet een arts vaststellen dat er sprake is van vijf of meer van onderstaande symptomen, die minstens twee weken aanhouden, waaronder minstens één van de eerste twee symptomen:

- sombere stemming gedurende het grootste deel van de dag, bijna dagelijks
- duidelijke vermindering van interesse of plezier in (bijna) alle activiteiten
- duidelijke gewichtsvermindering of gewichtstoename
- slapeloosheid of overmatig slapen
- psychomotorische agitatie (een gevoel van gejaagdheid) of remming
- moeheid of verlies van energie
- gevoelens van waardeloosheid of buitensporige of onterechte schuldgevoelens
- verminderd vermogen tot concentratie of besluiteloosheid
​- terugkerende gedachten aan de dood, suïcidegedachten, suïcideplannen of suïcidepoging.

Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap

Meer op rtlnieuws.nl:
'Somberheid hoort bij het leven': wanneer ben je depressief en wanneer zit je in een dip? 

Bron: RTL Nieuws