Gezondheid

Bibi vlogde over burn-out: 'Het is juist stoer dat ze durft te zeggen dat het niet goed gaat'

05 januari 2018 16:05 Aangepast: 26 maart 2018 02:16
Bibi vertelde in tranen over haar burn-out. Beeld © Screenshot Youtube

"Het gaat niet goed met me, ik ben helemaal de weg kwijt." Met die woorden liet vlogger Bibi Breijman aan haar 213.000 volgers weten dat ze kampt met een burn-out. Volgens psycholoog Klaran van 't Vlie is het heel dapper dat ze hier open over is. "Het helpt andere jongeren, die zichzelf in Bibi's verhaal herkennen."

De Haagse zangeres en vlogger Bibi Breijman plaatste vorig weekend de video op Youtube. "Als ik voor de deur sta met mijn sleutelbos weet ik gewoon niet meer welke sleutel er in mijn sleutelgat past. Als ik ga afrekenen bij de kassa krijg ik een paniekaanval omdat ik denk dat ik mijn portemonnee niet bij me heb terwijl ik hem gewoon in mijn handen heb."

Werken, werken, werken

Volgens Breijman zijn haar klachten te wijten aan de hoge werkdruk. "Ik ben altijd maar doorgegaan", vertelt ze in haar vlog. "Ik was alleen maar bezig met werken, werken en nog eens werken. Ik was bang dat ik anders mijn huis niet meer zou kunnen betalen. Dat speelde continu door mijn hoofd. Toen ben ik zo lang doorgegaan met werken dat ik nu helemaal de weg kwijt ben."

Epidemie

Volgens arbeids- en organisatiespsycholoog Klaran van 't Vlie is 'alsmaar doorgaan' één van de belangrijkste oorzaken van een burn-out. In haar bedrijf Burnout Amsterdam begeleidt ze jaarlijks tientallen mensen. "Het is echt een epidemie aan het worden. Op dit moment heeft één op de zeven Nederlandse werknemers te maken met burn-outklachten, waaronder ook steeds meer jongeren."

Omdat ze de situatie van Bibi niet kent, kan Van 't Vlie niet met zekerheid zeggen wat de oorzaak is van Bibi's burn-out. "Maar in het algemeen zie je wel dat mensen die alsmaar doorgaan, geen nee durven of kunnen zeggen en geen rust nemen, een verhoogde kans hebben om om te vallen."

Gedreven perfectionisten

Volgens Van 't Vlie worden mensen met een burn-out vaak gezien als 'watje'. "Maar het zijn juist de sterken die te lang doorgaan, de perfectionisten die geen hulp vragen en de lat te hoog leggen", vertelt ze. "Volgens mij zijn dat wel eigenschappen die op de meeste vloggers van toepassing zijn. Dat zijn vaak heel gedreven mensen, die alleen werken en iedere dag opnieuw op zoek moeten naar een leuke invalshoek voor hun video. Ook is het geen baan die om 17.00 uur ophoudt. Dat alles legt zeker een druk. Het feit dat ze dan in hun eentje werken, helpt ook niet mee."

Het feit dat het werk van een vlogger zich grotendeels afspeelt op social media speelt ook een rol. "We zijn allemaal de hele dag bezig met Facebook, Instagram en WhatsApp. In de rij bij de Albert Heijn sta je niet alleen te wachten, je checkt ook meteen even hoeveel likes je hebt en beantwoordt een paar berichten." Daardoor hebben veel mensen geen 'lege momenten' meer in hun leven. "We denken vaak dat rust nemen onzin is of zelfs zonde van je tijd, af en toe even niets doen is juist hartstikke belangrijk."

'Waarom stopt ze er niet mee?'

Gisteren besteedde RTL Boulevard aandacht aan de vlog van Bibi waarin ze vertelt dat ze een burn-out heeft. De in de studio aanwezige Peter R. de Vries en Marc van der Linden verbaasden zich over de klachten van Bibi: "Waarom stopt ze er dan niet mee?", vraagt Van der Linden zich af en Peter R. de Vries zegt: "Die mensen zijn voor in de 20 en hebben nu al een burn-out. Kom op zeg, dan ben je er gewoon niet geschikt voor."

Bekijk hieronder het fragment:

"Dit soort reacties helpen juist niet", zegt Van 't Vlie. "Op deze manier voelt iemand zich niet serieus genomen, terwijl er heel veel moed voor nodig is om te zeggen dat er iets aan de hand is. Ga er maar vanuit dat diegene zich heel rot voelt." Ook is het volgens haar een misvatting dat burn-outs alleen bij bepaalde beroepsgroepen voorkomen. "Het ligt voor 50 procent aan je werk, en voor 50 procent bij jezelf, hoe je met bepaalde dingen omgaat. Als iemand heel gedreven is en alsmaar doorgaat kan een burn-out bij iedere baan voorkomen. Ook als je vlogger bent."

Wat je volgens Van 't Vlie wél kunt zeggen als iemand vertelt over zijn of haar burn-out? "Toon begrip en zeg dat je het moedig vindt dat ze erover praten. En dat je het heel naar voor diegene vindt", vertelt ze. "Verder kun je adviseren om het te bespreken op hun werk en met de huisarts."

Van 't Vlie vind het knap dat Bibi open en eerlijk vertelt over haar klachten. "Het is juist stoer dat ze durft te zeggen dat het niet goed gaat. Door dit te delen kunnen mensen zich herkennen in haar verhaal, en misschien maatregelen nemen om te voorkomen dat ze een burn-out krijgen." 

Wat kun je doen om een burn-out te voorkomen? 

"De eerste stap is een burn-out herkennen", zegt Van 't Vlie. Een aantal symptomen zijn volgens haar:

  • vermoeidheid
  • slecht slapen of voor de wekker wakker worden terwijl je moe bent
  • slecht kunnen concentreren
  • besluiteloos zijn en veel piekeren
  • een kort lontje hebben
  • je niet meer kunnen concentreren
  • vaak ziek zijn (b.v. verkoudheid, griep)
  • gespannen spieren in b.v. nek, schouders of rug

Op het moment dat je merkt dat je deze symptomen hebt, moet je in actie komen. "Maak een plan. Welke dingen kun je gaan schrappen uit je activiteiten. Zorg dat je meer rust krijgt, zeg vaker nee. Ga vooral leuke dingen doen, daar krijg je weer energie van. Ik zie het soms als een telefoon. Die moet ook af en toe in de oplader, en dat geldt ook voor onszelf."

Video: een burn-out kan iedereen overkomen

In deze video leggen we uit wat een burn-out is en wat je er tegen kunt doen

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore