Gezondheid

Complete gezinnen binnen met griep: 'Het kerstdiner staat nog in de koelkast'

27 december 2017 20:45 Aangepast: 28 december 2017 09:44
Geertje onder de wol naast haar (kerngezonde) vriend.

De griep is weer in het land. Bij Geertje van Kammen voelden ze 'm vorige week donderdag al aankomen toen haar broertje drie keer moest overgeven voor hij naar de kerstviering op school kon. De kerstdagen vielen in het water, zegt Geertje. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel: "De koelkast ligt nog vol eten."

Ze is maar één van de honderden mensen die vandaag van zich lieten horen na onze Facebook-oproep. Er werd zo massaal gereageerd, dat je bijna zou geloven dat half Nederland deze vakantieweek proestend en snuivend doorbrengt onder de wol.

Griepepidemie losgebarsten

Gelukkig valt dat nog wel mee, blijkt uit de jongste griepcijfers. Het aantal zieken ligt nu op 69 per 100.000 inwoners, maakte het RIVM vanmiddag bekend. En omdat het de tweede week op rij is dat het aantal boven de 50 per 100.000 inwoners zit, is de griepepidemie nu officieel losgebarsten.

Opvallend is dat deze griepgolf vooral jonge kinderen (en hun ouders) lijkt te treffen. En dat klopt wel aardig met de meldingen die we bij RTL Nieuws kregen van mensen met griep: heel veel gezinnen met jonge kinderen liggen in de lappenmand – en zien na de kerstdagen nu hun hele eerste vakantieweek in gevaar komen.

Alles verstopt door de snot

"Donderdagavond begon het", laat Evertine Rutterkamp weten. "Meestal kan ik m'n dingen wel doen, maar zaterdagmiddag moest ik toch echt op de bank. Longen die voor m'n gevoel werden gestoken met honderden messen. Hoesten... maar er kwam niks. Snot verstopte al mijn gaten boven mijn schouders."

Inmiddels gaat het iets beter: "Ik hoest nog wel alsof ik al jaren zware shag rook, maar het gerochel komt eindelijk los."

Zo blijf je griepvrij:

Hoe voorkom je dat jij en je gezin ziek worden? Volg deze vijf tips.

Nieuwe vrienden: paracetamol en ibuprofen

Thuis bij Marianne Folkertsma was zij als eerste de klos. "Keelpijn, hoesten, ontstoken holtes, overal pijn, futloos en ga zo maar door." Ze stak haar vriend aan, 'dus het is nu een beetje van: de lamme helpt de blinde'.

Maar gelukkig, zegt Marianne, 'hebben we ons tussen het op bed liggen door aardig kunnen redden met onze grote vrienden: ibuprofen, paracetamol en antigrippine'. En 'zo hebben we toch nog een leuke kerst gehad'.

Pizza's als kerstdiner

Geertje van Kammen (19) uit Zwaagwesteinde vertelt hoe niet alleen haar broertje en zijzelf ziek werden, maar ook haar moeder en de oom die met hen kerst zou vieren. "Alleen mijn vriend en mijn zusje bleven nog overeind."

Het kerstdiner bleef van lieverlee dus onaangeroerd in de koelkast. "Eerste kerstdag hebben we maar pizza besteld voor de mensen die wél trek hadden. Dus met wat er nog in de koelkast ligt, kunnen we de rest van de week wel vooruit."

Uitzieken en veel drinken

En dan is er, voor wie zich beroerd voelt, toch nog een heel klein beetje goed nieuws: voor de meesten is griep een onschuldige ziekte. "Uitzieken en veel drinken blijft het devies", zegt epidemioloog Gé Donker tegen RTL Nieuws. "Van medicijnen gaat het niet sneller over."

`