Gezondheid

Transplantatie baarmoeder geeft Rosa hoop dat ze toch kinderen kan krijgen

08 oktober 2016 20:44 Aangepast: 30 juli 2017 04:00
Beeld © RTL Nieuws

Rosa (20) kwam er toen ze 15 was achter dat ze geen baarmoeder had. Dankzij een revolutionaire ontdekking in Zweden heeft ze nu toch weer hoop dat ze kinderen kan krijgen.

In Zweden beviel Emelie Eriksson twee jaar geleden van een zoon. Zij had geen baarmoeder, maar ze kon een kind krijgen doordat haar moeder haar baarmoeder had gedoneerd. Deze medische doorbraak betekent hoop voor vrouwen die vanwege medische redenen hun baarmoeder weg hebben laten halen of zonder baarmoeder zijn geboren.

Rosa is zo'n vrouw, ze heeft MRKH, een ziekte waarbij vrouwen geboren worden zonder baarmoeder en vagina. Per jaar worden er in Nederland naar schatting vier meisjes geboren met dit syndroom.

Kinderen krijgen

De ziekte is emotioneel zwaar, vertelt Rosa: "Ben ik wel een echte vrouw, vraag je jezelf dan wel eens af."De medische doorbraak is belangrijk voor haar. Nu denken Rosa en haar vriend nog niet aan kinderen, maar misschien is dat over tien jaar wel anders. "Dit geeft hoop dat wij later toch onze eigen kinderen kunnen hebben."

Thumbnail

Rosa hoopt dat het ook in Nederland mogelijk wordt om een baarmoeder te transplanteren. Als dat over tien jaar nog niet kan, dan verhuist ze misschien wel naar Zweden. Vroeger was ze niet zo bezig met de consequenties van haar ziekte, maar dat verandert: "Naarmate je ouder wordt, ga je wel meer stilstaan bij hoe je je toekomst voor je ziet."

Bespreekbaar maken

Rosa hoopt ook dat de ziekte door dit nieuws uit de taboesfeer wordt gehaald. "Het is onzichtbaar, mensen zien niet aan je dat geen baarmoeder hebt. En ze weten ook niet wat het is, dus dan ben je minder open", zegt Rosa. "Want ze snappen het toch niet, wat het allemaal nog moeilijker maakt." 

Nu wil ze juist graag haar verhaal vertellen: "Ik heb dit heel lang voor mezelf te houden, maar waarom zou ik dat doen, ik heb het nu eenmaal, so be it." 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`