Ga naar de inhoud
Gevaren van suiker

Pas op met barbecuesauzen, ze bestaan voor meer dan een kwart uit suiker

Barbecuesauzen bevatten veel suiker. Beeld © ANP

Ben je van plan vanavond te gaan barbecueën, denk dan goed na voordat je barbecuesaus over je hamburger giet. Ze bestaan namelijk voor een kwart tot een derde uit suiker.

Daarvoor waarschuwt Foodwatch. De voedselwaakhond onderzocht 42 sauzen uit vijf grote supermarkten en kwam tot de schokkende conclusie dat er gemiddeld zo’n zeven suikerklontjes zitten in honderd milliliter saus. Smooth en Smokey Barbecue Sweet van Heinz is de dubieuze koploper. Deze saus bevat 48,2 gram suiker per 100 milliliter, oftewel zo’n twaalf suikerklontjes.

Overheid moet ingrijpen

"Het is tijd dat de overheid eindelijk gaat ingrijpen", zegt Sjoerd van de Wouw, bioloog en campagneleider van Foodwatch, tegen RTL Nieuws. "De overheid vertrouwt op zelfregulering, maar het is inmiddels wel duidelijk dat de voedingsindustrie niet waakt over onze gezondheid." Dat moet minister Edith Schippers van Volksgezondheid dus doen, vindt hij. "Dat kan bijvoorbeeld door middel van een suikertaks op frisdranken, zoals ook in Engeland gebeurt. Door de belasting op gezonde producten te verlagen, of door een waarschuwing te plakken op producten met veel suiker."

"Op dit moment heeft de voedselindustrie alleen afspraken gemaakt over zoutreductie", zegt Van de Wouw. "Vet, zout en suiker zijn de drie grote smaakmakers. De ervaring leert ons dat als voedingsproducenten één smaakmaker reduceren, ze van andere smaakmakers juist meer toevoegen." Foodwatch vreest dat zoutreductie dus tot meer vet en suiker in producten zal leiden.

Verborgen suikers

De grote hoeveelheid suiker in barbecuesauzen is zorgwekkend, vindt de waakhond, want steeds meer mensen hebben last van overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten. Van de mensen van 50 jaar of ouder is zes op de tien mensen te zwaar, blijkt uit onderzoek van het CBS. Een belangrijke oorzaak hiervan zijn verborgen suikers, oftewel suikers die je consumeert, zonder dat je je hiervan bewust bent.

Vorige week maakte Albert Heijn bekend in honderd van hun producten het suikergehalte te verminderen. "Het signaal is prima", zegt Van de Wouw, "Albert Heijn erkent het probleem. Maar honderd producten is natuurlijk nog steeds erg weinig. Ze verkopen er 30.000." 

Lees verder op rtlnieuws.nl:

'Suikerindustrie lobbyt tegen terugdringen suiker in voedsel'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore